Polițistul șpăgar – condamnat definitiv și pensionat la cerere

spaga

Ultima sentință în cazul fostului şef al Secției de Poliţie Săvineşti

*Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Miluță Vrânceanu și a păstrat sentința Curții de Apel, de doi ani și jumătate cu închisoare

*Cei 600 de euro – șpaga de la un doritor de permis auto – fuseseră luați prin intermediul… mamei polițistului

Miluţă Vrânceanu, fostul şef al Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti, rămâne cu pedeapsa de doi ani şi jumătate închisoare, cu suspendare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest dosar.

La finele săptămânii trecute, curtea supremă a respins recursurile poliţistului şi a mamei lui, Maria Pâncescu. “Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Vrânceanu Miluţă şi Pâncescu Maria împotriva sentinţei penale nr. 20/2013 din 21 februarie 2013 a Curţii de Apel Bacău – Secţia Penală, Cauze Minori şi Familie. Obligă recurenţii inculpaţi la plata sumei de câte 350 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 50 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu, pâna la prezentarea apărătorului ales, se vor avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Obligă pe fiecare dintre inculpaţi la plata sumei de câte 249,34 cheltuieli de judecată către martorul Urzică Marius Constantin. Definitivă” se arată în sentinţa ÎCCJ.

Procesul care s-a încheiat acum a început în 2012, după ce poliţistul Miluţă Vrânceanu a vrut să “ajute” pe un cetățean care a încercat de cinci ori să obţină permisul de conducere. Mama poliţistului, Maria Pâncescu, a fost implicată în tărăşenie într-un mod neaoş: ca să nu-şi expună băiatul, s-a dus ea să ia banii pentru “serviciu”. Era în vara anului 2011, când comisarul şef Miluţă Vrânceanu activa ca ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Piatra Neamţ. Anchetatorii au dovedit că ofiţerul i-a dat de înţeles persoanei care voia cu orice chip permisul de conducere că are putere de convingere asupra colegilor lui examinatori de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere Neamţ şi că poate să-l ajute să-şi vadă visul cu ochii.

Respectivul i-a dat banii (600 de euro) în două tranşe, iar poliţistul şi-a luat măsuri sporite de precauţie şi a trimis-o pe mama lui să ia suma. Habar n-avea că era supravegheat, aşa că el şi mama lui au fost puşi imediat sub învinuire.

După ce a fost începută urmărirea penală împotriva lui, Miluţă Vrânceanu a fost transferat ca ofiţer de serviciu la Poliţia Municipiului Piatra Neamţ. În cariera sa, Miluţă Vrânceau a lucrat ca poliţist judiciar, şi la ordine publică, iar după înfiinţarea secţiilor rurale de poliţie, a participat la concurs şi a obţinut conducerea Secţiei Săvineşti.

Imediat după sentinţa definitivă, Miluţă Vrânceanu şi-a depus cererea de pensionare.

Cristina IORDACHE