Poliţiştii şi militarii nemţeni vor avea, din nou, pensii ocupaţionale

pensieMilitarii şi politiştii vor beneficia , de anul viitor, de pensii ocupaţionale, conform unui act normativ publicat în urmă cu două zile în Monitorul Oficial. Aceste pensii au fost sistate în ultimii 5 ani. Prin această lege se va reveni, practic, la situaţia de dinaintea intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015 şi urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

„Sistemul pensiilor militare de stat acoperă riscurile activităţii specifice sistemului de apărare, ordine publica şi securitate naţională, interzicerea sau restrangerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi din Constituţia României, precum şi pierderile de venituri datorate invalidităţii, bătrâneţii sau decesului”, este precizat în actul normativ.

* Vârsta standard de pensionare va fi de 60 de ani

De prevederile propuse vor beneficia, începând cu 1 ianuarie 2016, atât militarii şi poliţistii, cât şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare. Astfel, aceste categorii de persoane vor putea să primeasca pensie de serviciu, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş. Pensia de serviciu va fi pentru limita de vârstă, anticipată sau anticipată parţială. Pensia de serviciu pentru limita de vârstă va putea fi obţinută, potrivit noii legi, de către militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care împlinesc vârsta standard de pensionare. În plus, aceştia vor trebui să aibă şi o vechime efectivă de minimum 25 de ani, dintre care cel puţin 15 să fie vechime în serviciu.

Vârsta standard de pensionare va fi de 60 de ani. Astfel, primele persoane care se vor pensiona pentru limita de vârstă la 60 de ani vor fi cele născute în ianuarie 1970. Spre exemplu, persoanele născute în octombrie 1959, vor atinge vârsta de pensionare în ianuarie 2016, adică la 56 de ani şi trei luni.

De pensie de serviciu anticipată vor beneficia cei care au vechime de 25 de ani, dintre care cel puţin 15 vechime în muncă, dacă mai au 5 ani până ating vârsta standard de pensionare, în anumite situaţii: sunt trecuti în rezervă sau au încetat raporturile de serviciu după reorganizarea unor unităţi şi reducerea unor funcţii din statele de organizare, ori în cazul în care sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu după clasarea ca inapt ori apt limitat pentru serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

Aceleaşi situaţii vor putea sta la baza acordării pensiei de serviciu anticipată parţială, însă, în acest caz, va fi necesară o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin zece ani vechime în serviciu.

Actul normativ prevede că vor putea fi recalculate pensiile militarilor, politiştilor şi funcţionarilor cu statut special stabilite în baza altor acte normative. În urma recalculării, dacă va fi cazul, va fi păstrată pensia care are cuantumul mai avantajos.

Dacă la momentul trecerii în rezervă/retragerii sau încetării raporturilor de serviciu militarii, poliţistii şi funcţionarii publici cu statut special vor avea o vechime de cel puţin 25 de ani (dintre care 15 vechime în serviciu), aceştia vor obţine pensia pentru limita de vârsta cu reducerea vârstei de pensionare, în funcţie de condiţiile de muncă. De exemplu, pentru şase ani lucraţi în grupa a II-a de muncă, reducerea va fi de un an, iar pentru şase ani lucraţi în grupa I va fi de trei ani.

* Legea privind pensiile militare de stat prevede şi pensie pentru urmaşi

Potrivit actului normativ, bază de calcul pentru stabilirea pensiei militare va fi o medie a tuturor veniturilor brute în şase luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate. La media obţinuta se va putea adăuga un spor de cel mult 15%. Pensia de invaliditate se va acorda pentru accidente sau boli, indiferent că au sau nu legatură cu serviciul. Se va acorda pentru cei care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă sau a unei boli contractate în timpul şi din cauza indeplinirii serviciului, tuberculozei, neoplaziilor, schizofreniei, SIDA, accidentelor sau bolilor care n-au legătură cu îndeplinirea serviciului. Cei care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor accidente ori boli care n-au legătură cu îndeplinirea serviciului vor obţine pensie de invaliditate doar dacă au vechime în serviciu.

Legea privind pensiile militare de stat prevede şi pensie pentru urmaşi. „Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul, la data decesului, era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii militare de stat”, este menţionat în document

Geanina NICORESCU