Proiectul de hotărâre privind acordarea normei de hrană pentru poliţiştii locali din oraşul Bicaz a stârnit o adevărată furtună în şedinţa de CL, susţinută acum două zile. „Dacă îi hrănim, atunci să fie şi eficienţi, nu doar să se plimbe cu maşina”, a spus un consilier, supărat că prin cartierele periferice şi-ar cam face de cap anumiţi etnici şi câinii care le ţin „spatele”, iar prin centru nimeni nu opreşte golăniile unor băieţi certaţi cu legea, care iau în şuturi până şi coşurile de gunoi nou- nouţe.
„D’apoi, dacă se aprobă, să se constate şi o îmbunătăţire a activităţii poliţiştilor comunitari”, a spus consilierul Dragomir Oprea, subliniind că alocarea normei de hrană de 12 lei pe zi pentru această categorie de personal a fost poate cel mai discutat punct de pe ordinea de zi în comisia juridică. „În Piatra Neamţ, să nu fie cu supărare că o zic, poliţiştii locali se manifestă mai ceva ca poliţiştii, se impun şi fac ordine”.
Şi uite-aşa s-a găsit altcineva să-i dea replica, să-i spună că nu e o comparaţie tocmai potrivită, pentru că 3 poliţişti locali, dintre care unul grav bolnav, nu se compară cu „armata” de la Piatra.
„Am angaja şi noi mai mulţi, dar ne-am izbit de plafonarea bugetară. Am aduce şi noi, dar să vedem cu ce-i plătim. Este foarte adevărat, poliţiştii locali au atribuţii multiple, legea le permite să se implice în protecţia mediului, în disciplina comercială, disciplina în circulaţia rutieră, dar să ai cu cine face toate astea. Şi ca să merg un pic mai departe, să motivăm puţin şi spiritul civic al populaţiei. Când am început o campanie foarte serioasă de strângere a câinilor vagabonzi, a început lumea să sune la 112, să sară la bătaie, şi aici mă refer la anumiţi concetăţeni…”, a spus primarul Nicolae Sălăgean. Şi uite-aşa, de la poliţiştii locali s-a ajuns cu discuţia la câinii vagabonzi. Vehement în problema câinilor vagabonzi s-a manifestat consilierul Viorel Ursu. Care era foarte supărat că în cartierul Dodeni, unde locuieşte domnia sa, „e ceva de nedescris”.
Cum, necum, în pofida nemulţumirilor exprimate la adresa (ne)muncii poliţiştilor locali, până să se ajungă la vot, de la propunerea de alocare a sumei de 12 lei pe zi pentru hrană s-a ajuns la „supralicitare”, până la 14 lei pentru fiecare dintre cei 3 angajaţi. Numai că această propunere a fost considerată neavenită şi a fost votată suma de 12 lei pe zi, cu amendamentul ca şeful poliţiştilor locali să se prezinte în faţa consilierilor locali cu un plan de lucru constructiv pentru acest an. Cu alte cuvinte, măcar să nu mănânce degeaba din banul public…
Geanina NICORESCU