Polițiștii din Neamț au făcut percheziții în Penitenciarul Iași

*Escrocii în zeghe au făcut 16 victime în Neamț cu metoda „Accidentul“ *Anchetatorii au reținut 3 suspecți care erau încă în libertate

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, având suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, au efectuat 5 percheziții la persoane bănuite de înșelăciuni prin metoda „Accidentul“. În urma descinderilor de marți, 17 ianuarie, 3 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

Criminaliștii pietreni, coordonați de procurorul de caz, au făcut percheziții Târgu Frumos, în Iași și în Penitenciarul de maximă siguranță Iași. „În urma perchizițiilor efectuate, au fost ridicate mai multe telefoane mobile, cartele telefonice și alte terminale, precum și sume de bani. Activitățile s-au desfășurat în cadrul a 16 dosare penale privind infracțiunile de înșelăciune, în care 7 persoane sunt bănuite de comiterea a 15 infracțiuni de înșelăciune și tentativă la înșelăciune prin metoda «Accidentul»“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Din luna octombrie a anului trecut și până acum, anchetatorii au cercetat reclamațiile de înșelăciune prin celebra metodă „Accidentul“ și au ajuns la concluzia că escrocii erau organizați de doi condamnați aflați în Penitenciarul Iași, ajutați de alte cinci persoane din Iași și Neamț. Din datele cazului, reiese că cei doi bărbați, de 36 și 38 de ani, din penitenciar, ar fi reușit să păcălească 15 nemțeni cu ajutorul unei femei de 26 de ani și a altor trei tineri, cu vârste cuprinse între 19 și 26 de ani, din Neamț și din Iași. Prejudiciul cauzat este de 19.000 de lei, fiind recuperat parțial, mai spune sursa citată, iar 4 dintre suspecți au fost aduși la audieri. Ieri, fuseseră reținuți doi suspecți, unul de 22 și celălalt de 26 de ani, din Târgu Frumos, Iași, și ieșeanca de 26 de ani, urmând să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Neamț, cu propunere de arestare preventivă.

Polițiștii pietreni au stabilit că cei doi încarcerați sunau victimele și le anunțau că rudele au comis un accident rutier și este nevoie de bani pentru „ușurarea“ situației, iar tinerii de 22 și 26 de ani se prezentau cu un autoturism la locuințele victimelor, luau banii și îi plasau ieșencei de 26 de ani.

La acțiunile desfășurate au participat polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Neamț și Iași, cât și polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu Frumos și secțiile arondate.

Cercetările sunt continuate de polițiștii nemțeni pentru stabilirea întregii activități infracționale a persoanelor în cauză, având în vedere că această activitate este extinsă și pe raza județelor învecinate, Bacău și Suceava.

*Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracțiune, polițiștii vă recomandă:

– Nu oferiți date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului!

– Nu dați curs instrucțiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că au calități oficiale!

– Notați numărul de telefon de pe care ați fost contactat sau de la care ați primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă și păstrați atât apelurile, cât și mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de organele de cercetare penală, în eventualitatea în care ați fost deja prejudiciați!

*Poliția reia informațiile ce vă feresc de escroci

– În caz de accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătorești în acest sens sau prin societățile de asigurări.

– Orice accident de circulație are două variante de soluționare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea poliție, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau

2) în cazul unor accidente soldate numai cu pagube materiale, înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.

– Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală și nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

– În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni sau victima cesteia, apelați în cel mai scurt timp numărul de urgență 112 și rețineți cât mai multe detalii.

Cristina IORDACHE