Poliţiştii au informat elevii despre pericolul reprezentat de traficul de persoane

11/12/2017

Oamenii legii au susţinut, săptămâna trecută, o sesiunie de informare, în rândul elevilor, cu privire la traficul de persoane și folosire ilegală a articolelor pirotehnice.
Polițiștii de prevenire din cadrul I.P.J.Neamț au fost prezenți în rândul elevilor din clasele a VI-a și a VII-a din cadrul Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț unde, alături de specialiștii Asociației Social Economică ”Christiana”, a fost susținută o sesiune de informare, ce a avut ca principal scop conștientizarea elevilor despre pericolul pe care-l presupune traficul de persoane, exploatarea persoanelor vulnerabile și infracțiunile contra libertății și integrității sexuale.
“Materialul prezentat și dezbătut de către cei prezenți, intitulat ”Povestea ei poate deveni și povestea ta -Prevenirea traficului de persoane” a plecat de la întrebarea ”de ce se întâmplă? ”,la care s-a încercat să se găsească răspunsuri șisoluții.De aceea, polițiștii au considerat oportună informarea grupului țintă prezent într-o manieră interactivă, accentuând faptul că de cele mai multe ori ”recrutorul”este un cunoscut sau prieten al victimei, deci atenția cuvenită ar trebuie să se îndrepte către cei din anturajul tinerilorpentru evitarearelaţiilor cu persoane cunoscute întâmplător sau doar prin intermediul reţelelor de socializare. O abordare colaterală a fost și prevenirea exploatării copiilor prin cerşetorie, amintindu-le elevilor proverbul ”Ai carte -Ai parte!”.Finalul sesiunii de informare s-a concentrat pe recomandările antivictimale, în contextul în care se apropie sărbătorile de iarnă și implicit vacanța copiilor”, ne-a transmis conducerea IPJ Neamţ.
Ținând cont de faptul că a nivel național se derulează Campania de prevenire, intitulată ”Foc de artificii!” ce are ca scop verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă, ofițerul deprevenire a informat elevii prezenți cu privire la riscurile la care se expun atunci când comercializează sau folosesc substanțe și produse pirotehnice,de genul petardelor. Elevii au aflat care sunt consecințele folosirii ilegale a acestor articole și asupra faptului că, dacă nu cunosc în detaliu prevederile în domeniu, nu înseamnă că suntabsolviți de vină şi, implicit, de consecinţe.
Geanina NICORESCU