Poliţist condamnat cu executare, pentru corupţie

Condamnat inchisoareProcesul în care fostul poliţist judiciarist Dinu Dănuţ Timofte a fost judecat pentru trafic de influenţă şi favorizarea infractorului a fost încheiat vineri de Curtea de Apel Bacău. Parcă presimţind turnura ori sfătuit de avocaţi, poliţistul şi-a retras contestaţia la sentinţa prin care a fost condamnat, în martie, de Tribunalul Neamţ, la trei ani de închisoare, cu suspendare. Chiar şi aşa, decizia finală a magistraţilor băcăuani este una dură pentru fostul poliţist, care are de executat cei trei ani de pedeapsă.

Apreciat drept un bun judiciarist, romaşcanul Dinu Dănuţ Timofte şi-a încheiat cariera după ce a acceptat să ajute patru etnici din Roman într-un dosar în care erau cercetaţi pentru spargerea unui bar din Filipeştii de Bacău, în septembrie 2012. Poliţistul a convenit cu trimisul lor, un lider al comunităţii de romi, să pună o vorbă bună la colegii lui din Buhuşi care anchetau cazul. Mai mult, i-a sfătuit să caute prieteni fără cazier care să-şi asume fapta. Pentru toate acestea, poliţistul a cerut în final 4.000 de euro.

Lucrurile au mers conform planului, însă cei doi „voluntari” s-au răzgândit ulterior, dosarul cu cei patru inculpaţi şi-a urmat cursul, iar aceştia în cele din urmă l-au denunţat pe judiciarist.

Ofiţerii nemţeni de Anticorupţie au intrat pe fir şi în data de 4 iulie 2013 poliţistul a fost reţinut împreună cu intermediarul său, Petru Hărtănescu. „Dosarul a fost iniţiat de Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, în urma unor informaţii şi, apoi, a unor denunţuri referitoare la agentul de poliţie Timofte Dinu Dănuţ, din cadrul Poliţiei municipiului Roman, care, în schimbul sumei de 4.000 de euro, a pretins că are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Buhuşi, judeţul Bacău, pentru a zădărnici urmărirea penală ce se efectua faţă de patru autori ai unei tentative de furt care aveau antecedente penale, prin înlocuirea identităţii acestora. Utilizându-şi cunoştintele şi experienţa acumulată, inculpatul i-a instruit amănunţit pe cei doi martori cu privire la ceea ce urmau să declare în fata lucrătorilor Poliţiei Buhuşi pentru a se erija în autori ai infracţiunii, furnizându-le toate detaliile necesare cu privire la locul şi modul cum s-a săvârşit fapta”, au arătat procurorii DNA în instanţă.

Poliţistul a fost arestat a doua zi, iar Hărtănescu a scăpat, datorită problemelor medicale. Timofte a fost eliberat din arestul preventiv în februarie 2014, iar cele 7 luni petrecute deja după gratii vor fi scăzute din pedeapsă. La proces, el s-a apărat spunând că totul nu este decât o înscenare, răzbunarea celor pe care la rândul lui i-a anchetat de multe ori. Iar cu Hărtănescu nu a negociat nimic şi nu i-a pretins bani, întrucât între ei era o relaţie profesională, acesta ajutându-l cu informaţii în multe anchete.

Informatorul poliţistului are şi el sentinţă definitivă. Pentru că a recunoscut acuzaţiile a primit o pedeapsă de 2 ani şi 11 luni închisoare, cu executare. Ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi definitiv pentru cumpărare de influenţă, astfel, Sorin Daraban are 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Vasile Muzicantu are 2 ani şi 3 luni înschisoare cu suspendare, în timp ce Robert Mihalache – 3 ani închisoare, cu executare.

Cristina Iordache