* Agentul Dinu Timofte de la Poliţia Roman a intrat, ieri, în vizorul ofiţerilor anticorupţie
* Poliţistul ar fi „rezolvat” o alcoolemie şi un dosar de furt, contra cost
* Pe de altă parte, cei care l-au „turnat” au fost arestaţi chiar de el
Agitaţie mare, ieri, la Poliţia Roman, unde au descins ofiţerii DGA Neamţ, însoţiţi de jandarmii de la Brigada Bacău, pentru a ancheta un poliţist despre care existau informaţii că ar face un pic de comerţ cu dosarele penale.
Odată cu agentul Dinu Dănuţ Timofte au fost audiaţi şi nişte ţigani care ar fi fost ajutaţi de poliţist. Ei fac parte din grupul unor spărgători de locuinţe, care au dat lovitură după lovitură, nu doar în Neamţ, ci şi în judeţele vecine. Viorel Ioan Neagu (27 de ani) din Roman este singurul care a rămas în arest, dar şi tovarăşii lui care au fost eliberaţi între timp – Muzicantu şi Alexa – au dat declaraţii prin care l-au acuzat pe agentul Timofte că i-ar fi dat bani – şi pentru el şi pentru nişte colegi de-ai lui – să facă uitat un dosar penal. Este vorba despre o spargere de magazin din Buhuşi, judeţul Bacău. Raţional vorbind, nu pare foarte plauzibil ca nişte hoţi de carieră, deja arestaţi, să-l agreeze pe cel care i-a „ajutat” să ajungă după gratii, mai ales că un singur dosar „rezolvat” faţă de câte aveau ei în cârcă, nici nu mai conta foarte mult.
Semne de întrebare se prea poate să fie, însă, pentru că dacă nu ar exista şi nişte indicii, desigur că ofiţerii DGA nu ar fi avut motiv temeinic să facă un control amănunţit al biroului poliţistului – unde nu s-au găsit documente care nu ar fi avut ce să caute acolo – şi nici percheziţie domiciliară.
Ieri după amiază atât agentul, cât şi denunţătorii săi au fost urcaţi în maşini – în baza unor mandate de aducere – şi duşi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, pentru audieri.
În afară de povestea cu spărgătorii în serie, anchetatorii mai aveau în lucru un act de „comerţ” legat de o alcoolemie. Acolo ar fi vorba despre 100 de euro necesari şi suficienţi la vreme de criză pentru a modifica, din condei, rezultatele unor probe de sânge, astfel încât să se evite limita infracţiunii. În acest dosar este cercetată o altă persoană, care nu are legătură cu grupul de spărgători.
Agentul Dinu Timofte, perceput drept unul dintre cei mai buni poliţişti de judiciar din Roman, nu a avut până acum nici un fel de probleme legate de corupţie. La percheziţia de acasă nu s-au găsit sume de bani şi nici bunuri sau valori care să bată la ochi comparativ cu veniturile sale. Conform declaraţiei sale de avere, poliţistul deţine un apartament de 68 mp pe care l-a cumpărat în 1994, împreună cu soţia, şi două maşini – una din 1989, marca Volvo, şi una din 2010 marca Renault Fluence.
Agentul câştigă puţin peste 20.000 de lei pe an, dar nu are datorii, iar soţia sa, care în declaraţie din 2011 apare cu un venit anual de peste 11.000 de lei, în declaraţia din 2012 nu mai figurează cu venituri.
Cristina MIRCEA
Daca DGA ar cere interceptarile telefonice s-ar face lumina. Sau daca ar fi ascultate de catre 21/4 care este prin natura atributiilor de serviciu sa urmareasca integritatea morala a celor care sunt platiti din banii nostrii a contribuabililor sa ne apere , dar care orice alt lucru face mergind in momentul in care mergi si reclami o neregula sau o problema ivita cu diferiti indivizi certati cu legea, sa ai surpriza de a fi tu insuti anchetat ca si cum tu ai fi vinovat si nu persoanele care ti-au facut probleme(infractorii). In acest fel ar iesi la iveala faptul ca multi politisti de la cel mai mic grad pina la cel mai mare si incepind de la orice serviciu pina la cel de conducere o buna parte din acestia detin case, vile, masini care insumate depasesc cu mult posibilitatea financiara insumata a lor si a celor din familie, fara a avea credite contractate la una din institutiile bancare , care isi permit concedii de lux, dar care in oras apar imbracati in treining „uniforma” universala a celor din politie care vor sa epateze in persoane oneste si incoruptibile. Credeti ca din 4000 lei lunar suma mult umflata adunata ca si venituri in o familie de politisti se poate trai cu rata pentru lizingul la o masina ce ajunge la 200 si ceva de euro, plata utilitatilor (curent , gaze, apa , gunoi , canalizare, telefon , cablu, internet, vidanjare pentru cei ce detin locuinte in zone fara canalizare ,etc) care se duc in cazul unor case si vile la aproximativ 1000 si 2000 lei lunar , care au copii la facultate unde toate taxele semestriale ale cursurilor si cazarii ne mai lunind la socoteala alte cheltuieli depasesc 2000 si ceva de lei pe putin. Sunt insa si politisti onesti care nu se nudaresc si traiesc cu greu din salarul lor si a celorlalti membrii ai familiei si care au frica de Dumnezeu si respecta juramintul de loialitate fata de cetatean si care abia isi duc zilele de la un salar la altul. Aici ar trebui sa isi faca serviciul si sa se autosesizeze institutiile abilitate respectiv DGA , DNA si 2 1/4. Traim cu speranta ca in aceste institutii au ajuns oameni in adevaratul sens al cuvintului cu respect pentru contribuabil si care doresc sa faca serviciul cum trebuie. Credeti voi toti contribuabili care cititi acest articol ca este posibil asa ceva? Lasati o impresie in acest sens.