Poliția cere sprijin de la CJ pentru combaterea traficului de țigări

trafic tigari2

Are Județul bani pentru lupta cu traficanții?
* Prin ATOP, se cere jumătate din suma de 208.000 euro necesară implementării unui sistem informatic de ”citire” a numerelor de înmatriculare

Un pic peste 200.000 de euro costă un sistem informatic complex pe care Poliția Neamț vrea să-l folosească pentru combaterea traficului de țigări. Bazat pe camere de luat vederi, care ar urma să fie amplasate pe toate arterele rutiere de intrare în județ, și pe componenta IT, sistemul citește, memorează și recunoasște automat numerele de înmatriculare de pe mașinile care ar tranzita județul.
Respectiva solicitare se află pe ordinea de zi a ședinței de azi a Consiliului Județean Neamț, dar nu la categoria ”proiecte de hotărâri” (așa cum solicitase semnatarul ei), ci la ”diverse”. Nu este exclus ca Executivul să fi mers pe ideea unei informări prealabile a consilierilor județeni, urmând ca într-o ședință viitoare să fie aprobată sau nu partea de cofinanțare solicitată.
Cert este că oficiul de intermediere a solicitării a 106.000 euro (51% din sumă) este făcut de către consilierul județean Adrian Bourceanu, președintele ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) Neamț. Acesta precizează că restul banilor (49 % – 102.000 euro) ar fi asigurați de OLAF (Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă), în cazul în care proiectul dorit va fi accesat și aprobat.
O asociere între Poliția Neamț și Consiliul Județean Neamț și ATOP care ar permite implementarea proiectului dorit ar duce (după cum spune consilierul Bourceanu, citând reprezentanții IPJ Neamț) la folosirea respectivului echipament nu doar pentru identificarea și combaterea traficului de țigări și alcool, ci la utilizarea informațiilor captate și pentru alte acțiuni operative ale instituției sau la rezlvarea altor cazuri (circulație, transporturi, silvic etc).
Rămâne de văzut dacă discutarea, astăzi, doar la punctul de „diverse” ale solicitării Poliției și ATOP de către consilierii județeni va urni, practic, din loc, această dorință a polițiștilor nemțeni de a beneficia de tehnică modernă și de informații în timp real pentru scopurile operative declarate.
O eventuală rămânere la stadiul de “diverse – discuții” a acestui subiect (indiferent de motivele invocate, cum ar fi lipsa banilor etc) ar alimenta din plin speculațiile referitoare la faptul că unii din cei care ridică mâna la Consiliul Județean au sau sprijină diverse afaceri la limita legii și că, dincolo de declarații despre ”interesul cetățeanului”, interesul propriu sau de grup este mai important.

Daniel VINCA