Poliția caută doi bărbați și o femeie dintr-un VW albastru cu numere bulgărești

escroci vw pol *Escrocii au păcălit doi nemțeni, dovedind un tupeu inimaginabil

Atenție dacă vedeți un Volkswagen albastru, înmatriculat în Bulgaria, cu doi bărbați și o femeie!

Poliția Neamț avertizează că aceștia sunt suspecți de înșelăciune, după ce ar fi păcălit doi bătrâni și le-au furat economiile, prin metodele arhicunoscute: vânzarea unor chilipiruri și cumpărarea de cupoane de călătorie de la pensionari.

Doi dintre suspecții dați în consemn au următoarele particularități și semnalmente:

– femeia – de constituție robustă și înălțime de aproximativ 1,60-1,70m

– un bărbat – înalt de 1,70-1,80 m, constituție atletică, fața cu perciuni lungi și barbă tip cioc, tuns scurt, cu un tatuaj reprezentând un craniu uman pe unul din umeri.

Dacă îi vedeți, pe ei, sau mașina cu care se deplasează, VW-ul albastru cu numere bulgărești, anunțați imediat la 112 sau direct la cea mai apropiată unitate de poliție.

Aveți grijă, suspecții sunt extrem de rapizi și plini de tupeu.

*Pretexte folosite pentru a intra în casele victimelor

Din primele cercetări, demarate după ce victimele au reclamat la poliție, reiese că cei trei suspecți bat la porțile persoanelor în vârstă pe care îi conving de niscai chilipiruri de vânzare ori că le cumpără tichete de călătorie (pentru pensionari). Ambele variante sunt metode folosite de escroci pentru a intra în casele oamenilor și a-i face să umble la economiile lor sau la banii de înmormântare și cu primul prilej să-i fure.

Suspecții au înșelat o familie din Stănița și un bătrân din Tarcău, săptămâna trecută. „Lucrătorii Postului de Poliție Stănița au fost sesizați, vineri, 22 aprilie, despre faptul că în noaptea de 21 spre 22 aprilie 2016 persoane necunoscute au pătruns în locuința unei familii din localitate, de unde au sustras suma de 1.010 lei“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că în ziua de 19 aprilie, pe la amiază, bătrânii au fost vizitați de două persoane necunoscute – o femeie și un bărbat – care le-au propus spre vânzare pilote. După ce au fost poftiți în casă, cei doi necunoscuți au reușit să intre nu doar în bucătărie, ci și în cele două camere ale locuinței, până l-au convins pe bărbatul de 80 de ani să cumpere două pilote, cu 145 de lei. Când acesta a scos banii, indivizii au ochit locul unde gazda își ține banii și două zile mai târziu au dat „lovitura“ în liniștea nopții, nevăzuți, neauziți.

De la Stănița, cei trei au ajuns dimineață la Tarcău, unde au reușit să fure 5.000 de lei, banii de înmormântare cel mai probabil al unui localnic care a obținut 50 de lei pe 6 tichete CFR, primite gratuit. „De vineri, 22 aprilie 2016, de la ora 17,30, lucrătorii de la Postul de Poliție Tarcău efectuează cercetări pentru identificarea persoanelor care în aceeași zi au pătruns într-o locuință, de unde au sustras suma de 5.000 lei. Din investigațiile efectuate a rezultat faptul că în cursul zilei, în jurul orei 8,30, un grup format din trei persoane, doi bărbați si o femeie, au pătruns în curtea locuinței persoanei vătămate cu pretextul că achiziționează bilete de călătorie auto și CFR. Persoana vătămată a vândut, contra sumei de 50 lei, 6 bilete de călătorie, moment în care s-ar fi putut observa locul depozitării economiilor“, a mai precizat ofițerul de presă.

Polițiștii au deschis în ambele cazuri dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Cristina IORDACHE

 

*Recomandările polițiștilor:

Polițiștii nemțeni atrag atenția că în această perioadă escrocii acționează mai des și încearcă să păcălească oamenii prin metoda împrietenirii, motiv pentru care reiau recomandările prin care vă puteți proteja:

– nu permiteți străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea ori cumpărarea de produse, folosirea telefonului, a toaletei sau pentru a le oferi ajutoare sau bunuri, schimbul unor bancnote;

– solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze;

– evitați discuțiile despre bunurile de valoare pe care le aveți în casă!

– păstrați documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane;

– nu vă lăsați tentați de prețurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute, întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuința dumneavoastră.

Nu uitați! Infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajați ai unor furnizori de servicii).

Iată care sunt modurile de operare cele mai frecvente:

– metoda „Curierului“: infractorii se documentează foarte bine asupra victimei – în general persoane vârstnice, și sub motivul că sunt trimiși de o rudă a acestora (fiul sau nepotul) care era plecată la muncă în străinătate, se prezintă la poarta/ușa persoanei vizate, pentru a le aduce un pachet. Astfel doi-trei indivizi, îmbrăcați elegant și cu o mașină înmatriculată în străinătate, scot un colet pe care cer o sumă de bani, victima fiind păcălită datorită amănuntelor privind vârsta și locul de muncă al fiul. Ba chiar, aceștia pretind că îl sună la telefon pe copilul persoanei vizate ca să vorbească și să se convingă și îi dau victimei receptorul la capătul căruia se află, de fapt, un complice. Presupusul fiu spune că este în trafic și nu poate vorbi prea mult, dar confirmă că cei de la poartă sunt cunoscuți de-ai lui și poate să le dea banii cu încredere. Bătrânii astfel păcăliți se aleg cu un pachet în care găsesc… orice, inclusiv jocuri pentru copii, însă nimic de valoarea sumei date necunoscuților.

– metoda „Utilități Publice“: infractorii pretind că sunt reprezentanții unui furnizor de utilități (gaz, apă, electricitate, cablu tv) și intră în case pentru presupuse verificări;

– metoda „Deratizare“: persoana necunoscută oferă servicii de acest gen, pretextând că este angajatul unei firme de profil;

– metoda „Străinul“: utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgență medicală și nu au bani românești asupra lor, solicită în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reușesc să ia banii lăsând în schimb drept garanție o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare și promițând că se vor întoarce.

Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuințele oamenilor de unde reușesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare.

Polițiștii atrag atenția că în cazul în care, pe raza localităților cu precădere din mediul rural, sunt observate persoane necunoscute care practică activități de comerț ambulant, să fie anunțată poliția de pe raza localității ori să se sune la 112 pentru identificarea și verificarea acestor persoane!

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați imediat prin apel gratuit la numărul unic de urgență 112!