Poliţia avertizează părinţii să fie cu ochii pe “prieteniile” online ale copiilor

21/11/2017

Cât de bine vă cunoaşteţi copilul? Aveţi acces la adresa lui de Facebook? Îi cunoaşteţi prietenii virtuali? Acesta sunt doar câteva întrebări la care ar trebui ca fiecare părinte să poată răspunde afirmativ. După ce au instrumentat o serie de cazuri care s-au sfârşit prost în urma unor aşa-zise prietenii înfiripate pe reţelele de socializare, Poliţiştii sunt în alertă şi avertizează părinţii să fie foarte atenţi la „prieteniile” online ale copiilor.
“Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de ei pe dispozitivele de accesare a internetului. Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte: comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtual; fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului”, transmite Poliţia Română, îrintr-un comunicat.

Copile, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!

De asemenea, poliţiştii au o serie de recomandări şi pentru copii: “nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate.
Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu o cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet! Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor.
Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată”.
În cazul în care primeşte pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, copilul nu trebuie să le şi deschidă. Nu trebuie să acceseze link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje, iar atunci când cineva îl face pe copil să se simtă inconfortabil pe Internet, el trebuie să ştie că oricând poate să renunţe la comunicarea cu acea persoană. Nu este obligat să stea pe Internet mai mult decât consideră el şi nici să suporte ceea ce îi provoacă neplăcere sau teamă. Poliţiştii le transmit copiilor că pot oricând să îi scoată de pe lista de contacte pe cei cu care nu vor să mai comunice. Şi, nu în ultimul rând, oamenii legii îi îndeamnă pe copii să ceară ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care au încredere, poliţie, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.
Geanina NICORESCU