Poiana Teiului: Investiţiile pe bani româneşti, la relanti…

Tina -Poiana Teiului, primar

 În momentul de faţă, la Poiana Teiului, investiţiile realizate cu bani româneşti sunt la relanti… Din păcate, asta se întâmplă de mai multă vreme. primarul Petru Bîia ne spune şi de ce:  „Cam toate  merg la relanti în perioada asta. Mai bine merg invetiţiile făcute cu fonduri europene. În cazul lor,  finanţarea este sigură, iar banii vin pe măsură ce înaintezi cu lucrările. Nu-i ca la cele româneşti, unde aştepţi  ani în şir şi banii tot nu vin…Am păţit-o cu investiţia de la Şcoala Galu, la care lucrările au demarat în anul 2008. Şi încă mai avem de pătimit cu acea investiţie. Nu s-a mai făcut nimic în ultima vreme. Pentru a continua construcţia la această şcoală, am depus un proiect în speranţa de a obţine finanţare prin POR, care era cu selecţie în două etape. În prima etapă proiectul a fost declarat eligibil, iar la cea de a doua au zis  că nu ne încadrăm…E un Ghid de finanţare mai împrăştiat…”  

*Finanţările europene,  mai sigure!

La Poiana Teiului, fondurile europene alocate investiiţiilor de inters public nu mai reprezintă demult o noutate. De la primele alocări, ele au ajuns şi la Poiana Teiului,  primarul  Petru Bâia fiind cel care a dat tonul. A început cu investiţii de valori mai mici. Iniţial au fost 4 proiecte finanţate prin FRDS, toate pentru realizarea de alimentări cu apă. Au urmat alte 3 proiecte cu fonduri Phare, două privind modernizarea administraţiei publice locale şi unul cu dotări pentru serviciul pentru situaţii de urgenţă. Mai de amploare a fost proiectul SAPARD în valoare de un milion de euro, fondurile europene fiind alocate pentru realizarea unui sistem centralizat de alimentare cu apă. Acum, primarul Petru Bâia aproape că a bătut recordul în materie de fonduri europene! N-a putut trece de primarul comunei Bicaz Chei, care are 5 proiecte europene în lucru. Asta în timp ce, acum,  la Poiana Teiului sunt în derulare 3 proiecte mari , toate cu finanţare europeană în valoare  totală de 5 milioane euro. Asta fără a mai lua în calcul proiectul derulat prin GAL „Ceahlăul”.

*Investiţii de 2,5 milioane euro, date deja în folosinţă

 Lucrările incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro au ajuns la final. Chiar dacă au început mai târziu, proiectul integrat a fost declarat eligibil la finanţare după depunerea şi soluţionarea contestaţiilor. A constestat şi a câştigat!

În luna august 2014 urmează să se facă ultima tranşă de plăţi, din banii venţi de la Uniunea Euroepană. Fondurile au fost alocate pentru modernizarea de drumuri comunale, alimentare cu apă şi canalizare în satul Pârâul Fagului, construcţia unui centru social de zi pentru copii tip after school, dotări pentru căminul cultural şi muzeul sătesc, precum şi pentru achiziţionarea unui utilaj multifuncţional.

*Bani europeni pentru drum forestier şi corectare torent montan

Tot acum, la Poiana Teiului, sunt în derulare alte două mari investiţii făcute pe bani europeni. Un proiect vizează regularizarea a doi torenţi montani, Faurul şi Pârvu. „La corectarea primului torent lucrările sunt aproape finalizate, iar la cel de al doilea torent urmează să înceapă investiţia”, ne-a precizat primarul Petru Bîia. Valoarea totală a investiţiilor este de 1,5 milioane euro.  Cea de a doua investiţie făcută pe bani europeni se va concretiza în  asfalarea a 2 km din drumului forestier ce duce spre Mănăstirea Petru Vodă. Valoarea proiectului este de un milion de euro. Pentru a se putea ajunge cu asfaltul până la poarta mănăstirii, de la bugetul local s-au alocat fonduri pentru asflatarea porţiunii de drum care nu era inclusă în proiectul european.

Banii europeni alocaţi pentru cele 3 proiecte  europene se regăsesc în investiţii de 5 milioane euro. Facem precizarea că toate aceste fonduri europene sunt integral nerambursabile! În plus, Primăria Poiana Teiului a mai primit finanţare europeană la un proiect, cel depus la GAL Ceahlăul. Valoarea este mai mică, de doar 50.000 euro, banii fiind alocaţi pentru realizarea unui teren de  sport.

Acum, primarul Petru Bîia stă cu ochii aţintiţi pe viitoarea finanţare europeană, din perioada 2014-2020.  Studiază oportunităţile, să vadă  cu ce va ieşi la înaintare. „Vom face proiecte pentru a putea continua lucrările de modernizare a infrastructurii. Că mai avem de astaltat drumuri, de realizat sisteme de apă şi canal, de regularizat torenţi”, ne-a mărturisit primarul de Poiana Teiului.

Tina CONDREA