Podul de la Ion Creangă, acum!

pod_ion_creanga

Prioritatea deputaților USL din Neamț:

* Deputatul Ursărescu este convins că în câteva luni se rezolvă problema cu transferul de teren de la Romsilva

Problema podului de la Ion Creangă, măcinat la bază de apa Siretului și aflat într-un iminent risc de afectare iremediabilă, are șanse foarte mari să fie rezolvată în câteva săptămâni, asigură deputatul PNL Dorinel Ursărescu.
Parlamentarul nemțean spune că singurul impediment care stă în calea rezolvării situației (banii pentru intervenție fiind prevăzuți de vreo 3 ani în bugetul Consiliului Județean), transferul celor 16 hectare de teren din proprietatea Romsilva în cea a Consiliului Județean va fi rezolvat în foarte scurt timp.
„E nevoie de avizul Ministerului Mediului. Am vorbit personal cu doamna ministru Varga de mai multe ori. Nu vreau să mă antepronunț dar în două, maximum trei săptămâni va veni avizul, urmează să fie votată legea și pot începe lucrările”, a spus Ursărescu care a ținut să evidențieze, în activitatea de lobby pentru această problemă, și insistențele colegilor deputați de la PSD, Ioan Munteanu și Vlad Marcoci.
Deputatul liberal a fost completat de social-democratul Ioan Munteanu: “Așa e, avem asigurări. Acum, la începutul sesiunii nu a fost dat avizul, dar am înțeles că deja doamna ministru a priceput cum stă treaba. E un lucru bun mai ales că acel pod, în situația actuală, nu prea are răbdare ca noi politicienii să vorbim la nesfârșit, să stăm cu anii în comisii”.
Oricum, Siretul a demonstrat că e mai rapid decât deciziile politicienilor. Malul stâng suportă, în zona podului, un puternic efect de eroziune. Aflată inițial, în secțiune, la mijlocul podului, „albia tradițională a Siretului s-a tot mutat în stânga, spre laterala podului unde roade, în fiecare an, cîțiva metri buni”, după cum declară primarul Petrică Prichici.
Această deviere de curs are diverse cauze printre care și împădurirea masivă a unei suprafețe de pe malul drept care aparține Romsilva.
E un caz atipic, în care împădurirea a avut efect pozitiv pe acea parte dar, împingând efectiv traiectoria râului, a dus la afectarea podului de 322 de metri lungime.
Odată ce avizul Romsilva va fi primit și legea votată și promulgată, lucrările au ca obiectiv consolidarea podului și excavarea în malul malului drept – în amonte și aval de pod- pentru a permite scurgerea apei prin toate deschiderile podului.

Daniel VINCA