PNL Neamț, prima ieșire la rampă din campanie

pnl-neamt-campanie*Economia și fiscalitatea, temele de bază ale primei prezentări

Prima conferință de presă a PNL din această campanie electorală (și precampanie) avut loc ieri, la sediul partidului, unde liberalii și-au prezentat candidații. Maestrul de ceremonii a fost deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, care a debutat prin a spune că toți cei prezenți susțin Platforma „România 100“ cu care liberalii se prezintă în fața alegătorilor. PNL Neamț mizează pe „o campanie curată, axată doar pe mesaje pozitive și pe proiecte. Suntem deschiși dialogului și dezbaterilor fără nici un fel de atacuri“, a spus Cozmanciuc.

Sloganul PNL este „România, Înainte“ în perspectiva Centenarului marii uniri, temă pe care, în altă abordare însă, liberalii au susținut-o și în campania de la alegerile locale.

În prezentarea sa, PNL a atacat, ca de altfel, și PSD, dar cu o altă viziune, tema fiscalității. Eugen Țapu a spus că „programul nostru pentru reclădirea României pleacă de la conceptul pur liberal Statul în slujba cetățeanului, și nu invers“.

Prioritățile zero ale liberalilor sunt susținerea capitalului românesc, în condițiile în care IMM-urile naționale cuprind 2,7 milioane din 4,7 milioane de angajați; diminuarea impozitelor pentru angajați și angajatori la CAS cu 16%; reducerea TVA la 16%; debirocratizare și transparență; ușurare a gradelor de intrare și ieșire a firmelor din sistem; schimbarea radicală a modului cum fiscul se raportează la companii; impozitarea plus valorii create în țară de companiile multinaționale, în condițiile în care numai băncile au un profit de 1.250.000.000 de euro și declară 600 de milioane de euro; crearea unui Fond Român de Dezvoltare; eliminarea impozitării pentru toate pensiile.

Laurențiu Leoreanu a încercat să iasă din pielea primarului și să intre în cea a deputatului, dar a vorbit pe marginea celei mai bune cărți de vizită a sa – despre realizările sale în Roman, și nu puține, realizări recunoscute și pe plan internațional. A prins, însă, un subiect pe care-l cunoaște din dublă ipostază, cea de primar și cea de profesor, anume salarizarea comparativă a profesorilor cu cea a personalului din sistemul sanitar, făcând, evident, o pledoarie a dascălului. Întrucât, spune el, ficatul se îmbolnăvește la fel și România, și în Franța sau Canada.

În fine, deputatul Cătălin Drăgușanu a făcut un scurt CV pentru cine nu-l cunoaște, a făcut unele referiri la activitatea parlamentară și altele la foștii săi colegi din coaliția PC – PLR (ALDE) – PSD.

Prima prezentare a liberalilor s-a încheiat cu două concluzii ale liderului Cozmanciuc: PNL promovează o lege a salarizării sustenabilă, nu cu promisiuni și pomeni și un drum de modernizare a României care a început, în viziunea liberalilor în 2014, cu alegerea lui Iohannis, continuă în 2016 cu alegerea PNL și a lui Cioloș și în 2019 cu o Românie modernă.

Mariana OLTEAN TUDOSE