PMP Neamţ, demers simbolic pentru unirea cu Basarabia

16/03/2018

În anul Centenarului, PMP Neamţ este prima organizaţie politică din România care abordează deschis subiectul unirii Basarabiei cu România, în contextul în care Mişcarea Populară a lansat, în acest sens, un apel la nivel naţional.
Demersul, se ştie, nu are în sine şi luat singular nici o valoare concretă, cu excepţia celei de imagine (cine ştie, poate peste 50 de ani, manualele de istorie vor consemna că la 100 de ani de la marea unire, în 2018, primul partid parlamentar din România care a relansat tema unirii….).
Ca să recunoaştem, PMP are în Basarabia o temă, pornită de la preşedintele Traian Băsescu în timpul mandatelor sale de şef al statului român când a declarat deschis acest lucru, dar şi după, fiind partidul – cel puţin la Neamţ – care a pus la dispoziţia moldovenilor mijloace de transport pentru deplasările la secţiile de vot arondate lor.
„Deja 106 localităţi din Basarabia au făcut acest pas, a spus Laurenţiu Dulamă, preşedintele PMP Piatra Neamţ. Să nu uităm că acolo atitudinea filo-rusă este băgată peste tot, până în măduva oaselor cum se spune, iar astfel de gesturi şi în comunele şi oraşele din România ar încuraja atitudinea unioniştilor”. Sunt şi localităţi din România care au făcut astfel de declaraţii pro-uniune.
Laurenţiu Dulamă a precizat că va depune un proiect de hotărâre în Consiliul Judeţean Neamţ prin care să fie adoptată declaraţia judeţului cu privire la susţinerea unirii cu Basarabia, proiect la care au achiesat deja liberalii şi la care se aşteaptă şi votul PSD-ALDE.
Dacă va fi votată, a adăugat Dulamă,hotărârea va fi trimisă Preşedinţiei României, Senatului şi Camerei Deputaţilor.
M.O.T.