Plumbul zilei: Clopotele și bucătăria focar

Ups, zice DSP-ul că în bucătăria de la firma care furniza alimente pentru copiii de la Școala 10 era plin de muuulte vietăți mici și periculoase pe care, generic, le numim microbi.

Poate sună cinic, dar „noroc” de faptul că vreo 50 de copii s-au dus acasă ținându-se de burtă ca în bucătăria respectivă (care deservește și un restaurant din buricul târgului) să descalece Sanepid-ul și să descopere batalioanele de bacterii care dansau prin aer sau pe obiectele de inventar din bucătărie.

Ieri – mai bine mai târziu decât niciodată – DSP a spus clar, cu subiect și predicat, că vinovată pentru toxinfecția în masă e firma de catering.

Dincolo de întrebare de ce DSP descoperă un așa focar de infecție doar după ce se întâmplă nenorocirea, rămâne o altă nedumerire: or mai fi și alte bucătării de restaurante cu firme lucioase unde zburdă în voie gângănii sau alte forme de viață, mai mult sau mai puțin microscopice, numite, oficial, „enterobacteriacee, bacterii coliforme, mucegaiuri”? Bucătării din astea, cotropite engros de microbi nărăvași, or fi și pe la restaurantele pe unde se organizează nunți? Măcar să știe mirii, socrii și nașii și a doua zi după chermeză, lângă oala cu ciorbă de potroace să pună și o trusă de prim ajutor dotată cu vaccinuri sau alte medicamente necesare…

Ieri, prin târg, întrebarea zilei era „Ai mâncat în ultima vreme la Bells? Cum te simți?”. Evident că patronii de acolo nu și-au dorit să aibă astfel de gângănii în spațiul pentru care, probabil, plătesc o chirie importantă. Evident că nu le-au spus  angajaților să încalce reguli de igienă de primă mână, să nu se spele pe mâini după ce merg la toaletă. Vina patronilor? Nu știu eu care e, dar la modul general vorbind, de multe ori regulile sunt încălcate cu un zel balcanic de nedescris.
Astfel, în multe firme, se merge pe mâna angajaților care acceptă salarii mici. Sau în locul profesioniștilor sau salariaților serioși sunt preferate nepoate, mătuși, alte rubedenii sau, de ce nu?, amante (că trebuie să aibă și ele o carte nu muncă…).
Nu știu situația concretă de la firma incriminată ieri de DSP. Indiferent ce angajat a comis-o acolo, și patronii își au partea lor de vină. Iar cum actualmente, piața muncii este net favorabilă angajatorilor (sunt o grămadă de oameni care își caută de muncă), personal cred ca s-a ajuns în această situație dramatică (pentru elevi în primul rând, dar și pentru firma care acum va avea mari probleme în a supraviețui pe acest sector de activitate) și din cauza toleranței prea mari a patronilor. E o părere care pleacă de la premisa că acționarii sigur nu și-au dorit o astfel de situație și o antireclamă la fel de densă precum microbii din bucătărie.
Apropo, în limba engleză, BELLS înseamnă CLOPOTE. Bine că necazul de la școala 10 nu a fost mai mare și nu s-a ajuns în situația în care vreun copil să fi murit din cauza gângăniilor din bucătărie…