Planuri mari pentru zona Lacului Izvoru Muntelui

Lacu Izvoru Muntelui*Potențialul turistic al zonei ar putea fi dezvoltat printr-o asociere dintre Consiliul Județean Neamț și primăriile Bicaz, Hangu, Poiana Teiului și Ceahlău * Dacă proiectul va fi aprobat de consilierii județeni, ar urma să fie construit un camping lângă Motelul Cristina, un patinoar în Bicaz, o tabără turistică și de instruire pentru elevi la Izvorul Alb, un debarcader la Ceahlău și altul la Hangu, în zona Ruginești, alături de un parc de distracții și vor fi amenajate mai multe puncte de belvedere în Ceahlău și Poiana Teiului

Printre proiectele care vor fi supuse votului consilierilor județeni în ședința ordinară de la sfârșitul acestei luni se află și cel care vizează un parteneriat între Consiliul Județean Neamț și mai multe localități riverane Lacului Izvoru Muntelui în vederea dezvoltării potențialului turistic, conform precizărilor făcute de recent aleasa președintă Emilia Arcan. Consiliile locale cu care ar trebui să se realizeze această asociere în cadrul proiectului „Turism de agrement – valorificarea potențialului turistic din zona Lacului Izvoru Muntelui“ sunt cele ale orașului Bicaz și ale comunelor Hangu, Poiana Teiului și Ceahlău.

Conform planurilor generale, orașul Bicaz va amenaja un spațiu de campare în zona Podiceni, lângă Motelul Cristina, va amenaja un patinoar, un punct de vedere turistic la Stânca Piatra Corbului și îi va pune în valoare legenda, precum și o tabără turistică și de instruire pentru elevi în Izvorul Alb. Primăria Hangu va amenaja un debarcader pe lac, în zona Ruginești, și tot în zonă va realiza un parc de distracții. Poiana Teiului se va remarca prin amenajarea zonei din amonte de viaduct, iar comuna Ceahlău va avea sarcina să amenajeze un debarcader în zona satului Ceahlău, un punct belvedere la „Ghenadia“ și o zonă de sport în punctul „Gura Durăului“.

„În județ se resimte din ce în ce mai mult lipsa unei infrastructuri adecvate de agrement turistic, care să completeze bogatul patrimoniu turistic natural și antropic existent, motiv pentru care este necesar să se realizeze mai multe amenajări pentru agrement, în zonele cele mai pitorești. În acest sens, având în vedere și strategia de dezvoltare a județului până în 2020, a fost introdus pe lista de proiecte destinate dezvoltării turismului și proiectul privind valorificarea potențialului pe Lacul Izvoru Muntelui. Deoarece proiectul cuprinde mai multe unități administrative, este necesar să încheiem un acord de parteneriat cu patru primării, prin consiliile locale: Bicaz, Hangu, Poiana Teiului și Ceahlău, care să stabilească rolurile și responsabilitățile fiecărui partener în realizarea proiectului“, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.

Potrivit acordului, fiecare partener va realiza documentațiile cadastrale și înscrierile în Cartea funciară a bunurilor imobile care vor fi incluse în proiect, expertizarea tehnică a construcțiilor care vor fi reabilitate, asigurând materialele de construcții precum lemnul și piatra, restul cheltuielilor de investiții fiind suportate de CJ (documentații tehnico-economice, taxe pentru avize și acorduri, lucrări de construcții, instalații, dotări, echipamente etc). Stabilirea exactă a cheltuielilor se va realiza după ce vor exista studiul de fezabilitate și restul documentațiilor.

Acordul va fi încheiat pentru o perioadă de patru ani, de la 1 februarie 2016 la 1 februarie 2020, cu CJ Neamț lider de proiect. Finanțarea va fi asigurată de la bugetul județului.

Mihael BALINT