Plante pentru casă și grădină: camellia

07/05/2019

*Flori mari, în nuanţe de la roşu, violet, roz și alb

*Planta care simbolizează norocul, prezența de spirit

Camellia este o plantă decorativă excepțională, care se remarcă prin frunzele persistente, de culoare verde strălucitoare şi flori mari, în nuanţe de la roşu, violet, roz și alb. Forma florilor evocă deseori bujorul, anemona sau trandafirul.

Faimoasa floare camelia are un parfum pur, serafic, delicat, foarte apreciat de cunoscători. Printre cele peste 100 de varietăți de camelie sălbatică, numai șapte sunt cu adevărat recunoscute pentru aroma lor deosebită.

În limbajul secret al florilor, camelia reprezintă admirație, perfecțiune, noroc, planta care simbolizează norocul, prezența de spirit. Numele de Camelia vine din latină, însemnând enoriaș. Prin prisma etimologiei și a legendei florii, o persoană cu numele de Camelia este independentă, puternică, norocoasă și de obicei reușește în tot ceea ce își propune.

*Camelia. în legendele vremii

În Japonia, camellia este cunoscută drept floarea care aduce primăvara. Într-o legendă japoneză, se povestește despre un tufiș cu flori de camelie care umbla prin noapte în grădina unui samurai din Matsue. Plimbările acestea stranii și neliniștitoare au devenit atât de frecvente încât stăpânul grădinii a poruncit ca acest tufiș să fie tăiat. Când lucrul acesta a avut loc, un șuvoi de sânge a țășnit din trunchiul retezat al cameliei.

O altă legendă spune că o fiică de împărat deosebit de frumoasă, dar singură, pe nume Camelia. Ea își petrecea majoritatea timpului vorbind cu florile și învățase limbajul acestora. În împărăția peste care domnea tatăl fetei trăia un balaur care obișnuia să mănânce toate fetele în vârstă de 14 ani. Cu cât se apropia mai mult fata de vârsta de 14 ani, cu atât era mai bine păzită și cu atât erau părinții ei mai îngrijorați. Cu toate că o păzeau cei mai iscusiți ostași, la ora 12 noaptea când fata împlinea 14 ani, balaurul reușește să intre în castel, în turnul unde fusese închisă și să o răpească, urmând să o ducă departe și să o mănânce. În drum spre locul unde locuia balaurul, Camelia implora florile de pe pajiștile înflorite peste care trece să o transforme într-o floare și să o salveze. Florile îi ascultă voia și o transformă într-o floare roz deosebit de fină, pe care balaurul o scapă din gheare și care cum atinge solul prinde rădăcini, dând naștere la noi flori de cele mai variate culori și forme. Această floare urma să se numească Camelia.

*Camelia are nevoie de multă lumină

 În Europa, camellia se cultivă în special în seră pentru obţinerea de plante destinate ornamentării interioarelor, teraselor, balcoanelor. La noi, camelia se cultivă în ghivece, ca plantă de apartament sau pentru exterior. Ghivecele pot fi amplasate pe terase, în grădină sau balcoane, fără probleme. Dacă repectăm regulile de creștere și mai ales de temperaturi, ne vom bucura de o camelie superbă, cu adevărat perenă. La interior, camelia se simte bine în camerele răcoroase, departe de orice sursă de căldură.

Camelia are nevoie de multă lumină, dar trebuie ferită de acţiunea directă a soarelui care provoacă arsuri pe frunze şi lăstarii tineri. Din mai-iunie şi până în septembrie, planta trebuie aşezată într-un loc uşor umbrit.

Perioada de înflorire diferă de la soi la soi. Durata unei flori pe camelie este de o săptămână, iar durata de înflorire a unei plante este de cel puţin o lună de zile. După înflorire se fac tăieri de curăţire şi de corectare a formei coroanei.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU