Plante medicinal de sezon

20/06/2019

Albăstrele, unguraș, crețișoară, pir, plămânărică

În sezonul estival, plantele medicinale se găsesc în toate regiunile. Plantele cu colorit şi parfum îmbietor îţi alină durerile şi te ajută în nenumărate boli.

Descoperă când este momentul potrivit să le culegi şi ce trebuie să iei de la ele pentru a fi sănătoasă tot anul!

*Albăstrele alungă mânia şi furia

De la albăstrele se recoltează partea aeriană, florile fiind recomandate cu precădere în cazul lipsei poftei de mâncare fiind un tonic-amar şi aperitiv. Albăstrele sunt excelente pentru reechilibrarea excesului de apă din corp. La nivel subtil, albăstrele acţionează pentru a tempera efectele generate de excesul de foc – mânie, furie, frustrare- favorizează calmul, interiorizarea, armonia şi echilibrul. Albăstrelele contribuie şi creşterea rezistenţei la trăirea unor experienţe diverse de viaţă, stabilitate, hotărâre şi echidistanţă când există un deficit de aer la acest nivel. Practic, ele au proprietatea de a tempera şi elimina excesele, înlocuindu-le cu echilibru şi armonie.

*Unguraş pentru linişte şi regăsire de sine

Unguraşul este o plantă medicinală recomandată, în principal, în tratamentul afecţiunilor digestive, hepatobiliare cronice, dar şi în afecţiunile respiratorii sau cutanate. Din această plantă se culeg părţile terminale, cu tot cu flori atunci când înfloreşte. În plan subtil, unguraşul elimină emoţiile negative, ataşamentul, teama, inducând linişte, focalizare, regăsire de sine, împăcare, hotărâre, discernământ.

*Creţişoara ajută puterea de concentrare

Crețișoara este foarte eficientă în tratarea afecţiunilor inflamatorii şi ulceraţiilor, dar şi a infecţiilor urinare cu hematurie, al sterilităţii, hemoragiilor la nivel bucal sau anal, ori în tratamentul tulburărilor de tranzit digestiv sau tulburări menstruale ori leucoree. În plus, amplifică luciditatea şi puterea de concentrare, creşte manifestarea creativităţii şi originalităţii. În perioada înfloririi se culeg părţile aeriene şi se usucă în loc umbros şi se păstrează în săculeţi din pânză şi în adăpost ferit de umezeală.

*Pirul medicinal, protecţie împotriva agresiunilor

De la pirul medicinal se recoltează rizomii şi stolonii subpământeni. Este recomandat în tratarea afecţiunilor respiratorii, în afecţiunile cardiovasculare, ale tractului urinar, inflamatorii sau litiazice, genitale, biliare, metabolice.

Acţionează ca diuretic, laxativ, expectorant având acţiune şi antimicrobiană, antifungică. Mai mult, scade tensiunea arterială, favorizează dizolvarea calculilor biliari şi stimulează secreţia pancreatică. În plan subtil este recomandat pentru cei care vor să se regăsească pe sine, elimină melancolia, depresia, sentimentul de singurătate şi protejează împotriva agresiunilor exterioare de tot felul.

*Plămânărica, ajutor în vindecare

Această plantă favorizează în plan subtil vindecarea pe toate planurile fiinţei umane. Dar pe lângă acest beneficiu foarte important, ea reuşeşte cu succes să ajute la armonizarea relaţiilor cu ceilalţi, să inducă calm şi să liniştească, să impună detaşare şi discernământ. În plan fizic, plămânărica este recomandată în tratamentul afecţiunilor respiratorii, digestive dar şi urinare sau reumatismale datorită proprietăţilor antiinflamatorii, vitaminizante, antioxidante şi expectorante pe care le are. Această plantă conţine saponozide, mucilagii, acid salicilic, tanoizi, acizi graşi, vitamina C, săruri minerale, fiind eficientă şi în afecţiunile pielii deoarece are acţiune emolientă, cicatrizantă, reepitelizantă.

Tina CNDREA-ZĂPODEANU

< Articolul anterior
Fructe exotice: avocado

Lasa un comentariu