Plante de grădină: lupinul

20/04/2018

*Înflorește abundant, în culori alb, roz, galben, albastru, violet
*Potrivit în grădinile moderne, dar și în cele rustice
*Plantă meliferă, cu un rol important în polenizare
Lupinul este o plantă foarte frumoasă, cu o varietate mare de culori, care decorează grădina, fiind foarte utilă și în agricultură. Înflorește abundent în diverse culori, greu de egalat de alte specii, cum ar fi alb, roz, galben, albastru, violet. Dacă se elimină la timp florile ofilite, lupinul poate înflori de două ori pe sezon. Lupinul poate fi plantat solitar sau în grup cu alte plante și este potrivit atât în grădinile moderne cât și în cele rustice, fiind foarte prezent mai ales în cele englezești.
Ca plantă decorativă în grădină, cel mai cultivat este soiul peren Lupinus polyphyllus. Este rezistentă la frig și secetă, nepretențioasă la tipurile de sol, iubește soarele și nu suportă excesul de umezeală. Lupinul se înmulțește din semințe, mai rar prin divizarea tufei. De obicei, începe să înflorească din al doilea an, iar timp de 3-4 ani vă veți bucura de florile multicolore, după această perioadă se recomandă înlocuirea plantei cu una tânără, deoarece își diminuează înflorirea.
*Un excelent îngrășământ verde!
Lupinul face parte din familia leguminoaselor, alături de fasole, mazăre, soia și datorită acestui fapt este un excelent îngrășământ verde. Lupinul este un bun companion pentru legumele din grădină, ajutându-le să se dezvolte armonios. Lupinul nu are nevoie de fertilizare cu azot, doar cu fosfor și potasiu.
Foarte important pentru grădinari: lupinul îmbunătățește structura solului prin afânare, iar în pământ rămâne o cantitate apreciabilă de materie organică și de azot. Cu ajutorul bacteriilor Rhizobium, nodozitățile care se formează pe rădăcină fixează azotul atmosferic în sol, asigurând pe cale naturală un aport de până la 200 kg azot la hectar, echivalent cu cantitatea de azot din 40 tone de gunoi de grajd.
Un alt motiv pentru care această minunată plantă trebuie să se regăsească în grădină este și acela că este o plantă meliferă, atrăgând albinele domestice și sălbatice, diverse insecte, care vor avea un rol important în polenizarea plantelor. În concluzie, lupinul este o plantă deosebită ce merită un loc special în grădină!
Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Lasa un comentariu