Plante de apă: nufărul alb sau galben

27/05/2019

Flori pentru frumusețe și sănătate

Nuferii au atras dintotdeauna atenţia oamenilor, fiind surse de inspiraţie pentru poeţi, artişti şi scriitori. În universul religios hinduist şi budist, frumoasa floare simbolizează nu doar mult căutata iluminare spirituală, ci şi o multitudine de alte faţete ale expresiei geniului omenesc. 

Nufărul semnifică puritatea sufletească a primitoarei și intențiile curate ale celui care oferă. Oferirea florii este un gest de iubire, care arată respectul profund pentru o anumită persoană și aprecierea calităților sale sufletești.

La noi în ţară sunt cunoscute nufărul alb şi nufărul galben, cel galben ese mult mai parfumat.

*Nufărul, ca plată la ghiveci

Nuferii sunt plante perene, cărora le place să trăiască pe lacuri, bălți sau ape ușor curgătoare. Ei se dezvoltă bine și în locuri special amenajate: lacurile artificiale, iazurile particulare și bazinele cu apă.  Nuferi au rădăcinile ancorate în sol, iar frunzele şi florile plutesc la suprafaţa apei. Nuferii înfloresc în lunile iunie şi august.

Dacă ești îndrăgostit de această plantă, o poți avea și tu acasă. Nuferii au nevoie de condiții asemănătoare cu cele din mediul lor natural, deci pot sta într-un ghiveci pe care să-l scufunzi într-un vas mare cu apă. Bobocii nufărului devin vizibili, ies din apă în luna iunie și au formă ovală. Florile înfloresc ajutate de lumină și căldura soarelui. Noaptea se închid și se deschid dimineața, odată cu apariția soarelui. Aceste flori rămân proaspete până toamna, în luna septembrie.*Nuferi: frumusețe și sănătate

Frumuseţea nuferilor şi aspectul lor estetic a făcut ca aceste flori să fie întânite în lume ca plante ornamentale pe iazurile şi lacurile particulare.

Nuferii nu au numai scop decorativ, în lume el se întrebuințează și în alte scopuri diverse. Puțini știu că semințele prăjite de nufăr au gust și efect asemănător cu cafeaua. Nufărul are calități sedative, astringente, anafrodiziace, tonice și nutritive.  În acest scop, se face un fel de ceai din rădăcini, care poate vindeca aceste afecțiuni.

Nufărul conţine doi alcaloizi active cu efecte sedative sau afrodisiace-anafrodisiace, depinzând de dozaj. Rădăcina plantei de nufăr a fost folosită de secole în mănăstirile catolice drept anafrodisiac eficient, fiind zdropită şi pusă la macerat în vin. Primii medici medievali europeni, atrăgeau atenţia asupra folosirii în exces a acestei mixturi al cărei lor era acela de a amorţi insitnctele sexuale ale călugărilor şi călugăriţelor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU