Plantaţii de zmeură, mure şi căpşuni

Idei de afaceri cu fructele inimii

Plantaţiile de arbuşti fructiferi au început să „migreze” din pădurile nemţene spre fermele agricole. Culturile cele mai des întâlnite acum şi în câmp, nu doar în păduri, sunt cele de zmeur şi mur, recunoscute drept fructele roșii vineții, bune pentru afecțiunile cardiace. Unele fiind realizate în sistem ecologic.  Ele au fost înfiinţate de fermierii nemţeni care au văzut în astfel de plantaţii o afacere de succes,  că pot obţine profit şi de pe suprafeţe agricole mici. La astea se adaugă şi culturile de căpşuni. O plantaţie cumva mai „domestică”… Este de grădină, nu de pădure.

*Zmeur: producţie medie de 7 – 8 tone pe hectar

Pentru fiecare hectar ocupat cu zmeur, preţul plantelor este în jur de 22.000 – 25.000 lei.  O cheltuială importantă la cultura zmeurului este montarea unui sistem de susţinere care poate fi din spalieri de lemn, de beton, de fier. Costul acestui sistem variază mult,  în funcţie de materialele utilizate, şi poate fi de 10.000 – 15.000 lei/ha. Cheltuieli importante şi se fac cu pregătirea terenului, instalaţia de irigare, fertilizare, plantare şi întreţinerea plantaţiei în primii doi ani. Aceste cheltuieli pot să ajungă la 12.000 – 15.000 lei. În final se ajunge la o investiţie de 45.000 – 55.000 lei. Alte cheltuieli se mai fac şi cu întreţinerea plantaţiei în primii 3 ani, în jur de 10.000 lei.

La zmeur se poate realiza o producţie de 7 – 8 tone în medie pe hectar, iar producţia maximă se obţine din anul al treilea. O plantaţie durează şapte – nouă ani de producţie, în funcţie de sol şi lucrările de îngrijire. Preţul de vânzare al zmeurei în România depinde de calitate,  cantitate,  perioadă de recoltare şi de zona de cultură. Câștigul mediu la care poate spera un cultivator de zmeură este de circa 20.000-24.000 de euro/hectar.

*Murul: câştig de 50.000 euro/ha

Comerţul  cu mure se numără  și el printre afacerile agricole care pot aduce profit important, realizat pe suprafeţe mici. Numai că plantaţiile de mur implică  un volum de muncă mai mare decât alte culturile agricole tradiționale.

Fermierul care  se ocupă atent de plantaţia de mur, respectă tehnologiile de cultură,  obține anual profituri de 50.000 de euro la hectar, în condițiile unor cheltuieli ce nu depășesc 5.000 de euro. Marea problemă e că investiția inițială se ridică la 10.000 de euro la hectar.  Urmează  apoi patru ani de așteptare până la vârful de producție.

*Căpșunul, profit frumuşel

Anul trecut a fost unul bun pentru cultura căpșunului românesc, obținându-se producţii medii în jur de 10-12 tone/hectar. Profitul este frumuşel, în condiţiile în care fermierul obţine un preț  de cel puţin 6-7 lei. Aşa rezultă  un venit de 17.000 de euro la hectar. Cheltuielile totale pentru aceeași suprafață ajung și la 4.500 de euro, ceea ce înseamnă un profit de 12.500 de euro la hectar.

Tina CONDREA