Plan general de ordine publică și siguranță a cetățeanului, pe timpul sezonului estival

Dobrila, prefect NTMembrii Colegiului prefectural s-au întâlnit, joi, 30 iunie a.c., în ședința lunară, care a avut pe agendă următoarele teme de discuție: planul general de masuri pentru menținerea și asigurarea ordinii publice, creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, pe timpul sezonului estival, în perioada 15.06-15.09.2016; măsuri active de stimulare a excelenței în educație.

„Planul general de măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii publice, creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, pe timpul sezonului estival, în perioada 15.06-15.09.2016, a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și se dezbate la nivelul fiecărui județ, în cadrul Colegiului prefectural. Pentru județul nostru fiecare instituție publică cu competență în domeniu și-a stabilit măsuri specifice pentru punerea în aplicare a acestui plan general, măsuri care vor fi prezentate în această întâlnire“, a precizat în deschiderea ședinței, prefectul Niculina Dobrilă (foto).

Au propus măsuri și sunt responsabili pentru implementarea lor: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Oficiul pentru Protecția Consumatorului.

Măsurile specifice pentru punerea în aplicare a „Planului general pentru menținerea și asigurarea ordinii publice, creșterea gradului de siguranță a cetățeanului pe timpul sezonului estival, în perioada 15.06-15.09.2016“ au fost aprobate de membrii Colegiului prefectural, printr-o hotărâre.

În ceea ce privește excelența în educație, a fost prezentată Strategia Inspectoratului Școlar cu privire la stimularea excelenței în educație în județul Neamț, precum și activitatea Centrului Județean de Excelență care s-a înființat ca unitate școlară cu personalitate juridică în mai 2015.

Centrul are ca misiune asigurarea performanței școlare și a succesul social prin: selecția, pregătirea și stimularea elevilor capabili de performanță la diferite discipline; programe educaționale de instruire diferențiată; oferirea unor condiții de învățare la standarde europene; dezvoltarea capacităților individuale, a inteligențelor multiple, a creativității; promovarea inovației prin inițierea și derularea proiectelor europene.

În anul școlar 2015-2016 în Centrul Județean de Excelență au fost organizate 48 de grupe, în care au fost admiși, în două sesiuni, 989 de elevi provenind  de la școli și licee din Piatra Neamț – 455 elevi, de la școli și licee din Roman – 303 elevi, de la școli și licee din Târgu Neamț – 231 elevi. Dintre elevii admiși la Centrul de Excelență, 266 provin din mediul rural. Au fost planificate un număr de 15-25 de cursuri la fiecare din cele 48 grupe de excelență, organizate la 12 discipline de studiu. Programul s-a desfășurat preponderent în weekend și vacanțe. Veniturile necesare pentru activitatea centrului au fost asigurate de la bugetele locale Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț.

Rezultatele activității din acest Centru sunt evidențiate în rezultatele obținute de elevi la olimpiadele județene și naționale. Astfel, la olimpiadele județene s-au obținut 113 premii, din care: 41 premiul I, 39 premiul II, 33 premiul III și 110 mențiuni, iar la olimpiade naționale – lot de 53 elevi, din care 32 elevi au fost recompensați cu 6 premii, 10 mențiuni, 7 medalii aur, argint, bronz, 10 premii speciale.

Daniela SAVU