Piromanul de la Păstrăveni a fost identificat

*Tânărul era pompier voluntar *Pagubele sunt de circa un miliard lei vechi

Polițiștii din Păstrăveni l-au identificat pe autorul mai multor incendieri suspecte care s-au produs în ultimele două luni pe raza comunei. Este vorba de un localnic de 22 de ani, același care a dat foc unui depozit de furaje și în luna februarie a acestui an. „În urma investigațiilor e
fectuate de polițiștii Postului de Poliție Păstrăveni privind comiterea infracțiunilor de distrugere prin incendiere a unor depozite furajere de pe raza comunei, a fost identificat un tânăr de 22 de ani, din Păstrăveni, bănuit de săvârșirea faptelor. Polițiștii au desfășurat activități de cercetare în patru cazuri de distrugere prin incendiere a spațiilor de depozitare a furajelor din gospodăriile localnicilor, înregistrate în perioada 23 octombrie – 8 decembrie 2016. Totodată un alt astfel de caz a fost înregistrat în luna februarie a acestui an, bănuit de săvârșirea acestei infracțiunii fiind tot tânărul de 22 de ani. Acesta ar fi cauzat, în total, un prejudiciu de circa 100.000 de lei“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Cercetările sunt continuate față de tânăr sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere și pentru documentarea întregii activități infracționale și urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Neamț pentru luarea unei măsuri preventive.

Anchetatorii au avut de la bun început anumite indicii în privința celui care ar fi putut să aibă asemenea „preocupări“, dar nu au avut probe suficiente, până la ultimul incendiu, din noaptea de miercuri spre joi, tot cu intenție, al cărui autor este suspectat a fi tot tânărul voluntar. Acesta ar fi dat foc fânului din gospodăria unei rude, după ce cu o săptămână în urmă ar fi incendiat depozitul de furaje de la fostul CAP. Cei care îl cunosc bine nu vor să vorbească deschis despre aceste lucruri, fiindcă se tem de răzbunarea lui viitoare, așa că le păstrăm anonimatul.

Tânărul este voluntar de trei ani și s-a dovedit extrem de devotat în misiuni, de-a lungul timpului și chiar își dorea să ajungă să lucreze pe autospeciala primăriei. Mereu era primul la stins incendii și încerca să ajute cât putea mai mult, inclusiv pe pompierii militari. Viceprimarul Emilian Hanganu ne-a declarat că tânărul era voluntar de vreo câțiva ani în cadrul serviciului pentru situații de urgență, dar nu cunoaște detalii din activitatea acestuia. Anchetatorii au reușit să-l identifice pe suspect acum tocmai datorită unui amănunt reieșit din felul extrem de dedicat în care se implica în misiuni și urmează să stabilească exact câte fapte a comis. Prejudiciul produs în cele patru incendieri a fost evaluat la circa un miliard de lei vechi. Mai este de menționat faptul că instituția pompierilor militari nu are atribuții decât legate de instruirea și controlul serviciilor de voluntari din cadrul primăriilor, iar pompierii voluntari intervin în diverse misiuni la care sunt solicitați, în sprijinul pompierilor militari, pe principiul că sunt cel mai aproape de locul intervenției.

În Neamț a mai existat un caz similar, acum doi ani: doi frați gemeni, de 23 de ani, din comuna Ștefan cel Mare, și ei voluntari în comună, au început să dea foc fânului din gospodăriile localnicilor, doar pentru a avea ce stinge, mai ales că primăria primise o autospecială. Cei doi frați au fost condamnați unul la o pedeapsă de 9 luni închisoare cu suspendare, iar celălalt la 1 an și 7 luni închisoare cu executare deoarece mai avea o condamnare anterioară. Ambii au fost obligați la plata daunelor către victime.

Cristina IORDACHE