Piromania se întinde ca o molimă peste județ

13/02/2017

* Două gospodării au fost incendiate intenționat *Polițiștii au un suspect pentru piromanul din Borlești

Două familii din Neamț au avut de suferit după ce persoane iresponsabile sau răzbunătoare le-au dat foc la gospodării.

Duminică, 12 februarie, aproape de ora 23, pompierii pietreni au fost chemați la Borlești, unde ardea grajdul din gospodăria unui localnic, aflată aproape de centrul comunei. Vecinii proprietarului au sărit în ajutor imediat și împreună cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al Primăriei Borlești au făcut ce-au putut pentru ca flăcările să nu ajungă la casa situată destul de aproape de grajdul în flăcări. Oamenii au reușit să limiteze incendiul până la venirea militarilor. Opt subofițeri cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă de capacitate mărită din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț au ajuns și au acționat pentru stingerea incendiului. „În urma incendiului au ars 66 mp de acoperiș din astereală lemn, aproximativ 2,5 tone lucernă și 44 mp planșeu din șipca de lemn cu lut. Împrejurarea determinantă este folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu“, a declarant locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Nu este singurul incendiu pus cu intenție, din ultima vreme, și se pare că discuțiile dintre șeful SVSU Borlești și un ajutor al său au reapărut. Tânărului i s-ar reproșa că ajunge prea repede la incendii, însă poliția a fost la locul incendiului de duminică seara și a luat mai multe declarații, urmând să stabilească cine este cel care pune foc în gospodăriile borleștenilor și de ce. „Au mai fost discuții între șeful SVSU și acest tânăr, însă sper ca ancheta poliției să deslușească despre ce este vorba, ca să nu acuzăm oameni pe nedrept. La celelalte două incendii, tânărul a ajuns primul, într-adevăr, însă este vecin cu gospodăriile unde a ars, tot așa, cu foc pus. Acuma, am înțeles că amândoi erau aproape de casa unde a ars fânăria și au ajuns imediat. Ar fi păcat să fie vinovat acest tânăr, pentru că este foarte săritor, este la locul lui, face voluntariat și pe parte culturală, la noi în comună, cu un grup de copii pe care îi învață dansuri populare și obiceiurile tradiționale. Știu că au mai fost discuții între ei, a vrut să-și dea demisia, dar fiind voluntar nu avea cum, în fine. Sper să aflăm în curând cine este cel care ne face necazuri în comună“, ne-a declarat Vasile Puica, primarul comunei Borlești.

În grajdul care a ars, proprietarul avea doar fân depozitat, nu ținea animale ori unelte sau utilaje agricole.

În urma audierilor, polițiștii au identificat suspectul și încă de duminică noapte au deschis dosar penal de distrugere prin incendiere pe numele lui. „Este vorba despre un tânăr de 19 ani, din Borlești, identificat după ce colegii au fost sesizați de producerea unui incendiu în noaptea de 12 februarie 2017. Cercetările sunt încă în desfășurare, în cele patru cauze în care este bănuit“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Urma ca ieri, după audieri, să se stabilească dacă se va merge cu vreo propunere la parchet.

Recent, un alt pompier voluntar piroman a fost trimis în judecată. Petru Tătaru, 22 de ani, din comuna Păstrăveni, este acuzat de distrugere prin incendiere și a fost arestat la începutul lunii decembrie 2016. Judecătoria Târgu Neamț a decis în data de 9 februarie 2017 menținerea inculpatului în stare de arest și începerea procesului. Tânărul a contestat prelungirea arestării și acum Tribunalul Neamț judecă zilele acestea recursul, urmând să dea o soluție definitive în ce privește libertatea inculpatului. Petru Tătaru este acuzat că a pus foc în cinci gospodării, provocând pagube de circa un miliard lei vechi. Fostul pompier voluntar era apreciat în comună, pentru că mereu era primul la incendii și chiar voia să ajute pompierii militari în misiunea lor. Rămâne de văzut la ce concluzie va ajunge instanța, dacă tânărul a pus foc pentru a avea „activitate“ ori pentru a se răzbuna că nu a fost angajat. Cert este că în cauză există o singură parte civilă.

*Răzbunare și la Pâncești

Un alt incendiu provocat cu intenție a avut loc vineri, 10 februarie, în gospodăria unui localnic din satul Ciurea.

Flăcările care cuprinseseră fânăria au fost văzute la ora 20:20, când au fost alertați pompierii. Șapte subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă de capacitate mărită din cadrul Detașamentului de pompieri Roman și un echipaj cu o autospecială de stingere cu apă și spumă de capacitate medie din cadrul punctului de lucru Poienari au ajuns la locul solicitării și au stins incendiul. În urma incendiului au ars acoperișul fânăriei, construit din lemn cu învelitoare de azbociment, pe o suprafață de aproximativ 40 mp, elemente de tâmplărie (uși și geamuri) și circa 2 tone de fân depozitate în pod, a precizat ofițerul de presă ISU Neamț, iar cauza incendiului este folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. Ancheta poliției va stabili cine este autorul.

Cristina IORDACHE