PIPIRIG: Două drumuri la asfaltare, al treilea în fază de proiect

Marcel Pruna primar Pipirig 01

 Pe Marcel Prună, primarul de Pipirig, l-am „prins” când tocmai se pregătea de drum.Trebuia să ajungă rapid  la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ cu documentele de plată pentru drumul care se reabilitează acum cu bani europeni. Este vorba de un proiect cu finanţare europeană integral nerambursabilă, fondurile fiind  alocate pentru asfaltarea a 3,5 km de pe drum  din satul Pluton, cel care a fost distrus la inundaţiile din vara anului 2010.  Valoarea proiectului este de 6,430 milioane euro.

Din păcate, acest proiect nu rezolvă în totalitate problema infrastructurii rutiere din comuna Pipirig. Chiar dacă, tot acum, se mai lucrează la asflatarea şi a altei porţiuni. Mai rămâne o bucată care musai are nevoie de asfalt. Practic, 3 drumuri sunt acum prioritare la asfaltare. Concret ce s-a făcut până acum, ce se are în vedere pentru perioada următoare ne spune primarul Marcel Prună: „S-a lucrat la drumul care se modernizează cu fonduri guvernamentale, s-a turnat primul strat de asfalt, pe ruta Pipirig- Boboieşti. Pe drumul din satul Pluton, pe care îl refacem cu fonduri europene, lucrările sunt executate în  procent de 70 la sută. Avem făcut şi proiectul pentru diferenţa din satul Pluton, pentru 3,5 km de asfalt, distrus tot la inundaţiile din vara anului 2010.”

Pentru restul de drum „mâncat” de ape, era făcut un alt proiect , se ţinuse şi licitaţia. A doua, de altfel.  Că după prima, câştigătorul a renunţat la lucrare. Renunţare care nu doar că a ţinut mult în loc asfaltarea drumului, dar a adus cu sine şi alte belele. În primul rând,  a trebuit  refacut studiul de fezabilitate, aproape toată documentaţia. Apoi mai e un aspect deloc de negijat! Proiectul pentru accesarea fondurilor europene vizează asfaltarea unei  porţiuni de drum de la „Kilometru 2” în sus, adică în continuarea proiectului întocmit iniţial, lucrarea la care a renunţat constructorul. Asta a generat nemulţumire în rândul oameniilor. Pur şi simplu unii n-au înţeles de ce  nu s-a început asfaltul chiar de la drumul naţional, ci cu 2 km mai încolo. Nu ştiau că pentru acea bucată era, la acea vreme,  alt proiect,  cu banii deja aprobaţi,   care trebuiau să vină din altă parte. Li s-a  tot explicat şi cum e cu licitaţia deja ţinută, cum e cu renunţarea firmei de  a mai face lucrările respective. Dar ei o ţineu pe-a lor, că nu s-a început „gospodăreşte” cu asfaltul, chiar de la capătul drumului. La asta lucrează acum primarul Marcel Prună: „Avem proiectul făcut pentru acea porţiune drum, vom vedea unde îl vom depune pentru a obţine finanţare. Speranţa noastră stă tot în  fondurile europene, cele guvernamentale vin mai greu. ”

Tot acum se lucrează la blocul ANL, este făcut  şi studiul de fezabilitate pentru sistemul de alimentare cu apă în satele Pluton şi Dolheşti. Reabilitarea şi modernizarea căminului cultural este o altă  investiţie cu cântec. Iniţial, primarul Marcel Prună depusese la GAL „Ceahlău” proiectul pentru modernizarea căminului cultural, în valoare de 49.000 euro. Proiectul a trecut de prima verificare, a primit chiar şi conformitate cu normale europene de finanţare. „Minunea” avea să apară la vizita în teren. Modernizarea căminului cultural includea şi geamuri termopan. Nu geamul termopan era hiba, ci tâmplăria sa din PVC. Nu dădea bine, chiar dacă nu este vorba de o clădire de patrimoniu. Neapărat trebuia ca tâmplăria să fie din lemn stratificat! Aşa că proiectul a trebuit retras, pentru a i se aduce corecturile necesare. Acum urmează a fi redepus tot la GAL „Ceahău”. De fapt vor fi depuse aici două proiecte. Unul pentru căminul cultural în valoare dde 49.000 euro, altul pentru corectarea unui torent montan în sumă  de 63.000 euro.

 

Tina CONDREA