Pinalty a „tocat-o” pe Monica Anton

* Primarul a scos la lumină contractele „interesa(n)te” pe proiecte sociale

* 67.000 de lei – preţul corect pentru o firmă din Oradea

După ieşirea publică a doamnei Monica Anton, care acuza ilegalitatea dispoziţiilor prin care primarul Gheorghe Ştefan a lăsat-o la bariera de la intrarea în primărie şi, bonus, i-a luat şi atribuţiile, edilul municipiului vine cu replică precum satârul. Gheorghe Ştefan a pus pe masa ziariştilor mai multe contracte în sprijinul afirmaţiei sale: „Păcat că este avocat! Cred că la doamna Monica Anton interpretarea legii se face după bunul plac, din păcate!”. Şi a terminat conferinţa de presă, ca un gentleman, fără a intra în detalii: „O somez pe doamna Anton să predea cheia apartamentului 6 din blocul D05, de pe Calea Romanului. Nu știu la ce i-a folosit…”

* Monica Anton a semnat ca primarul!

Încă din ziua înlocuirii viceprimarului Dragoş Chitic cu Aurelia Simionică, primarul Gheorghe Ştefan a afirmat că va aduce dovezi care să ateste faptul că atribuţiile de viceprimar sunt vânate din interese pecuniare şi de grup şi nu pentru binele cetăţenilor oraşului.

Un prim contract de prestări servicii încheiat de viceprimarul Monica Anton, fără ştirea primarului şi adus ieri în discuţie de Gheorghe Ştefan, datează de pe 19 decembrie anul trecut. Părţile sunt Primăria Piatra Neamţ şi PFA Nenciu Vasile Constantin din Oradea, judeţul Bihor, iar contractul este valabil pentru întreg anul 2013. În numele primarului, în locul căruia a şi semnat „ca primarul”, apare Monica Anton. Valoarea contractului nu este foarte mare, de doar 1.000 de lei lunar, însă acestuia i se adaugă un altul „parafat” cu firma Sursum Corda SRL aparţinând aceluiaşi personaj din Oradea şi cu aceeaşi adresă din primul contract, valoarea acestuia fiind de această dată de peste 67.000 de lei (adică 670 de milioane de lei vechi).  Singura grijă legală a viceprimarului Monica Anton a fost să nu depăşească 15.000 de euro, valoare de la care trebuia să organizeze licitaţie. Ambele contracte au ca obiect realizarea unor documente pe domeniul asistenţei sociale, atribuţie ce îi revenea la acel moment viceprimăriţei Anton.

* Îşi plimbă fiica cu avionul la Bergama

Un alt aspect legat de activitatea ca viceprimar a avocatei Monica Anton care nu i se pare normal primarului Gheorghe Ştefan este faptul că aceasta îşi va însoţi fiica în deplasarea în Turcia, la Bergama, şi singurele persoane din toată delegaţia, care nu vor merge cu restul lumii în autocar, sunt Aida şi Monica Anton. Deplasarea lor se va face cu avionul, iar bilete au fost achiziţionate din bani publici, prin intermediul primăriei. Deplasarea are loc ca răspuns la invitaţia oraşului turc înfrăţit cu Piatra Neamţul la un festival tradiţional al copiilor, la care va participa, cu un program artistic, un grup de 20 de elevi din oraş.

Nu ştim dacă Aida Anton face parte din grupul de dansatori care va oferi programul artistic din partea oraşului Piatra Neamţ, însă ea va ajunge în Bergama, unde va sta 4 zile, însoţită de mama sa. Mai mult, primarul Gheorghe Ştefan spune că nu a aprobat acest lucru, iar în şedinţa de Consiliu Local s-a aprobat doar plecarea grupului de copii şi a trei consilieri locali: Vasile Ouatu, Ana Monda şi Neculai Timaru.

Primarul Gheorghe Ştefan a dat citire şi unei adrese a Agenţiei Naţionale de Integritate în care se spune că funcţia de viceprimar este incompatibilă cu meseria de avocat în cazul Monicăi Anton, lucru care s-a şi aplicat în Neamţ în cazul actualului prefect de Neamţ, atunci când acesta a fost ales viceprimar de Roman.

* Contracte cu  primăria şi cu firmele locale

Alte contracte care, din punctul de vedere al primarului Ştefan, dovedesc interesul de a avea atribuţii de viceprimar la Piatra Neamţ al Monicăi Anton şi al altor colegi ai săi din PPDD, sunt cele încheiate cu primăria şi cu firme locale sau judeţene. Un contract încheiat, în mod indirect cu primăria, prin intermediul avocatei Anca David ar fi fost intermediat tot de Monica Anton. Cabinetul Individual de Avocatură „Monica Anton” înregistrat la Baroul Bucureşti, figurează ca parte în contracte de reprezentare pentru Drupo Neamţ şi CMI Urban.

În privinţa contractului intermediat pentru avocata Anca David, aceasta s-a răzgândit în ultimul moment şi nu a mai solicitat plata de 1.500 de lei lunar a unor pretinse servicii, pe care nu le putea dovedi. Însă, în cazul Drupo, Gheorghe Ştefan a arătat cum avocatul Monica Anton „solicită rezilierea contractului unui alt coleg avocat pentru o invocată lipsă de profesionalism. Cu alte cuvinte, îi cere unui coleg avocat să se dea el la o parte, ca să-şi facă ea treaba acolo”.

* Pinalty versus Suculeţ

Primarul Gheorghe Ştefan a vorbit şi despre datoria de 276. 348 de lei pe care o firmă a soţilor Anca şi Ciprian Şerban (preşedintele PPDD Neamţ) o are către SC PerlaInvest SRL, găsită de ultimul control al Curţii de Conturi. Pinalty s-a referit şi la alte afaceri ale lui Ciprian Şerban cu Consiliul Judeţean, afaceri controlate de socrul acestuia Mircia Gorghiu: „Să vă mai arăt o încrengătură. Avem aici un contract pentru «Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate în perimetre de ameliorare din județul Neamț». Contractul e încheiat de Consiliul Județean Neamț cu societatea Garden Center Grup. Această firmă a dat lucrările în antepriză către SC Eden Star Forest , unde acționar este domnul Ciprian Șerban, zis Suculeț. Mai mult, domnul Gorghiu Mircia, care este socrul lui Suculeț, este dirigintele de șantier. Adică socrul l-a controlat pe ginere”.

Ca să mai destindă atmosfera şi să arate cât se teme ( „Mi-e tare frică  de doamna Anton că mă va suspenda prin referendum”), primarul a ţinut să menţioneze că e bine ca alături de numele Ciprian Şerban, preşedintele PPDD Neamţ  trebuie să-i precizeze şi porecla „Suculeţ”, ca să nu apară vreo confuzie cu o altă persoană, arătând că el personal este mândru de propria poreclă, „Pinalty” fiind de altfel o marcă înregistrată.

În finalul conferinţei de presă de ieri, Gheorghe Ştefan a arătat că „Monica Anton este viceprimar cu numai 3 voturi ale PPDD şi 9 ale PDL-ului. Dacă vorbim de votul popular, ar trebui să fie un viceprimar al USL-ului şi unul de la PDL” şi a afirmat chiar că USL-ul este îndreptăţit să aibă un viceprimar la Piatra Neamţ spre deosebire de „trădătorii de la partidul lui Dan Diaconescu”.