Pietrenii au aprins lumânări în memoria victimelor din București

Lumanari Turn01 *Deși atenția s-a îndreptat asupra cluburilor, nu sunt singurele locuri care ne pun viața în pericol *Și instituțiile publice au probleme cu avizul ISU * Teatrul Tineretului organizează spectacole, chiar și festival, fără a avea aviz de la pompieri

O țară întreagă a ținut doliu național. S-au făcut marșuri ale tăcerii în mai multe orașe. Pietrenii s-au adunat la Turnul lui Ștefan și-au aprins lumânări în memoria celor care și-au pierdut viața în incendiul din noaptea de 30 octombrie dintr-un club bucureștean. Toți i-au blamat pe patronii de club și-au început să vâneze neregulile din discotecile și cluburile din țară. „În acest an, au fost verificate 117 unități de alimentație publică, din cele 123, pentru a se vedea dacă au avizul de funcționare. În 14 cazuri s-a constatat că acest aviz lipsea și au fost obligați să rezolve problemele și să intre în legalitate. Sunt de părere că trebuie să existe cât mai multe controale comune, în care să fie incluși atât cei de la Poliția Locală, cât și cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Direcția de Sănătate Publică sau Garda de Mediu, în funcție de caz“, a declarat primarul interimar Dragoș Chitic, în cadrul unei conferințe de presă din 2 noiembrie.

Cluburile și discotecile au fost verificate, dar pericolul există și-n instituțiile publice. Chiar dacă nu se va grăbi nimeni să aprindă artificii în interiorul lor, lucrurile nu sunt încă așa cum ar trebui să fie.

Sala în care funcționa Teatrul de Joacă al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“, chiar dacă fusese amenajată în 2009, este închisă încă din decembrie 2014, după ce pompierii nemțeni au constatat că nu erau îndeplinite condițiile cu privire la prevenirea incendiului. Teatrul Tineretului (TT), reabilitat și el din fonduri europene și nu numai, este încă în proces de obținere a avizului din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț.

Teatrul de Joacă, închis de un an

După ce, în vara lui 2014, Piața Centrală din Piatra Neamț a fost mistuită de flăcări, pompierii au reluat controalele în spațiile publice din municipiu. Printre locurile găsite în neregulă s-a numărat și spațiul care găzduia Teatrul de Joacă de la Biblioteca Județeană. Deși fusese amenajat în 2009, s-a omis un aspect important: folosirea de materiale ignifuge pentru izolarea pereților și a stâlpilor de rezistență. Cu o capacitate de 80 de locuri, sala putea să prezinte un pericol în caz de producere a unui incendiu. Noul director, Adrian Alui Gheorghe, văzând că lipsește avizul ISU n-a avut altă soluție decât să închidă spațiul până la rezolvarea problemei. Rezolvarea necesita finanțare de la bugetul județului, finanțare care a fost aprobată în vara acestui an. „În luna august 2015, prin votul consilierilor județeni, am alocat 45.000 de lei pentru rezolvarea problemei de la Bibliotecă. Cu focul nu-i de glumit și nimeni nu risca să pună în pericol viața oamenilor, mai ales că aici era un spațiu destinat în special copiilor“, a declarat președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban.

Conform legii, după alocarea banilor este nevoie de organizarea unei licitații prin care să fie aleasă firma care se va ocupa de lucrări, după care va urma perioada în care se va lucra propriu-zis la corijarea problemelor și abia după aceea Teatrul de Joacă va fi redeschis.

Teatrul Tineretului încă așteaptă avizul de la ISU

Dacă Teatrul de Joacă e închis de un an, Teatrul Tineretului e încă deschis. Conform informațiilor publicate pe site-ul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE), lucrările de reabilitare pentru proiectul „Restaurarea și punerea în valoare a zonei istorice și culturale Curtea Domnească din Piatra Neamț – prin reabilitarea, dotarea și punerea în valoare a siturilor și clădirilor de patrimoniu: Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniță, Ruinele beciului și Ruinele zidului de incintă ale Curții Domnești și Muzeul aferent“ au început în primăvara lui 2010, valoarea totală a proiectului fiind de 24.543.091,66 de lei, din care 17.126.944,77 de lei finanțare nerambursabilă prin  Programul Operațional Regional 2007-2013. Lucrările au inclus, printre altele, și creșterea capacității Teatrului Tineretului la 500 de locuri, iluminat interior și exterior pentru întreg ansamblul, amenajarea de spații verzi și amenajarea cu marcaje a unui traseu turistic și cultural complex.

Nu de puține ori au existat comentarii cu privire la calitatea lucrărilor făcute la Teatru. Conform unei situații din februarie 2014, printre problemele de la TT se numărau acustica, scaunele subdimensionate, dispozitivele de închis ușile nefuncționale, parchetul deformat.

Mai mult decât atât, Teatrul nu are încă aviz ISU. „Suntem pe ultima sută de metri pentru obținerea autorizației. Ultimul control al ISU a fost chiar săptămâna trecută, când s-a verificat stadiul în care ne aflăm. Deși a fost reabilitat, ceea ce trebuia făcut încă de atunci nu s-a făcut, așa că acum a trebuit să facem un grafic, la îndrumarea celor de la ISU, pe care să-l respectăm pentru a intra în legalitate. Avem, în prezent, toate formele necesare și sperăm să obținem și avizul cât mai repede“, a declarat Liviu Timuș, directorul Teatrului Tineretului.

Andreea AMARIEI

Foto: Flavius Corfu