Pietrean depistat că înșela prin metoda „accidentul“

Vigilent telefon*Polițiștii de la Săbăoani au rezolvat cazul unei bătrâne păcălită cu 3.800 de euro *Munca polițiștilor nemțeni a scos la iveală faptul că individul a comis peste 50 de fapte în toată țara *Escrocii care practică diverse metode („accidentul“ sau „premiul“ ori de vânzare mașini, case) sunt greu de descoperit, așa că primul paznic este vigilența

Unul din multele cazuri de înșelăciune prin metoda „accidentul“ a fost rezolvat de polițiștii de la Săbăoani, după luni de muncă și colaborare cu mulți colegi.

Autorul escrocheriei prin care o femeie de 65 de ani, din Săbăoani, a fost convinsă să depună în două conturi diferite suma de 3.800 de euro, este un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamț. Dar nu este singurul angrenat în acest mecanism, pentru că el se află la Penitenciarul Iași, în executarea unei pedepse pentru înșelăciune. Ajutoarele sale erau în libertate, la Cluj, Covasna și Oradea. Mai mult, pietreanul este suspectat de comiterea a peste 50 de escrocherii în toată țara, prin diversele metode cunoscute (accidentul, premiul, vânzarea de mașini, case etc). „Polițiștii Postului de Poliție Săbăoani și ai Secției de Poliției Rurală nr. 3 Săbăoani, după luni de muncă informativ-operativă, au reușit să documenteze activitatea infracțională a unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, prin metoda Accidentul. Astfel, un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamț, încarcerat în Penitenciarul Iași, și o tânără de 22 de ani, din Cluj, sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune și, respectiv, complicitate la înșelăciune“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Fapta instrumentată de polițiștii din Săbăoani a avut loc în ziua de 29 aprilie 2015. Persoana vătămată, o femeie de 65 ani, din Săbăoani, a fost contactată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care s-a recomandat ca fiind consulul României în Anglia și care a indus-o în eroare că fiul acesteia a accidentat un copil de 9 ani. Pretextând că se află împreună atât cu fiul, cât și cu avocatul acestuia, i-a solicitat suma de 2.000 de euro în vederea ușurării situației juridice a fiului responsabil de producerea evenimentul rutier și a convins-o să depună, printr-un serviciu de transfer rapid, suma de 3.800 de euro în două conturi diferite.

Polițiștii au mai stabilit că bărbatul ar fi determinat persoana vătămată să achiziționeze patru cartele pre-pay a câte 25 de euro, arătând că în lipsa acestora nu va putea fi contactată pentru a o ține la curent de evoluția evenimentului în care fiul său a fost implicat.

În urma colaborării cu polițiștii din județele Cluj, Oradea și Covasna, au fost identificate persoanele în contul cărora au fost transmise sumele de bani, cercetările fiind extinse și față de doi bărbați, unul de 20 de ani, din Covasna și celălalt de 26 de ani din Oradea. „S-a stabilit faptul că aceștia, la rândul lor, transferau banii în contul tinerei de 22 de ani din județul Cluj. Cercetările în cauză sunt continuate de polițiștii nemțeni pentru tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați și, implicit pentru recuperarea prejudiciului“, a mai spus ofițerul de presă.

*Verificați variantele spuse la telefon

Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracțiuni, polițiștii nemțeni reiau recomandările și solicită cetățenilor să manifeste maximă prudență în cazul în care primesc un astfel de telefon cât și să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacției emoționale de moment.

A se avea în vedere următoarele aspecte:

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.

 

Cristina IORDACHE