Pietrean de 90 de ani escrocat de 20.000 lei în plină stradă

BANIUn pietrean care a fost păcălit şi a scos din bancă oferindu-le escrocilor 20.000 de lei a cerut ajutorul poliţiştilor.

Bărbatul, în vârstă de 89 de ani, le-a spus poliţiştilor că joi, 22 ianuarie, pe la amiază, a fost abordat pe stradă, în zona cartierului Precista, de doi indivizi pe care nu-i cunoştea, un bărbat şi o femeie, care l-au convins să le ofere 20.000 lei în schimbul promisiunii că-l va ajuta să obţină suma de 40.000 lei ajutor social de la stat. „În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că un bărbat şi o femeie au intrat în discuţie cu bătrânul câştigându-i încrederea, femeia recomandându-se a fi asistenta medicului său de familie”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. Femeia l-a convins că prin intermediul medicului de familie poate obţine 40.000 lei ca un fel de ajutor social de la stat. Vrăjit de această posibilitate de câştig nesperată, bătrânul a mers la bancă şi a scos cei 20.000 de lei, economiile sale, şi i-a dat celor doi necunoscuţi. După ce efectul „mirajului” a trecut, bătrânul şi-a dat seama că a fost păcălit şi a mers la poliţie, în cauză fiind deschis un dosar de înşelăciune, cu autor necunoscut deocamdată.

 

*Un coleg din presă a împiedicat un „şmen”

 

Joi seara, în jurul orei 20, în timp ce se afla într-un bar din cartierul Precista, un coleg din presă a avut o implicare salutară într-un alt caz de înşelăciune prin metoda „Şmen”. El a observat cum, la un moment dat, un bărbat de 40 – 45 de ani a cerut barmanului să-i schimbe o sumă mare de bani din bancnote de 500 şi de 200 de lei în bancnote mai mici şi ştiind că aşa procedează şarlatanii, a început să fotografieze scena. „În momentul când barmanul îi pregătea banii, un alt consumator din local a început să fotografieze, astfel persoana necunoscută a renunțat să mai schimbe toată suma, schimbând doar o bancnotă de 200 lei în două de 100 lei, după care a părăsit barul. Polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de tentativă de înşelăciune și pentru identificarea bărbatului”, a mai spus ofiţerul de presă.

 

Poliția recomandă câteva sfaturi de natura sa prevină neglijenta și naivitatea care favorizează comiterea de infracțiuni, unde victimele sunt persoane vârstnice:

– când aveți la dvs. sume mari de bani ( pe care i-ați ridicat de la posta sau de la banca)  nu va încredeți în persoane necunoscute care pretind ca vă cunosc și vă propun afaceri. Fiți siguri ca ați fost urmăriți!

– nu vă încredeți în persoanele care sunt îmbrăcate elegant și care încearcă sa vă convingă de bunele lor intenții cu privire la sume de bani! Nu dați curs solicitărilor pe care aceste persoane vi le propun!

– nu va lăudați cu banii, bunurile sau alte valori pe care le dețineți!

– nu purtați conversații inutile cu persoane necunoscute! În caz contrar, puteți oferi răufăcătorilor informații utile pentru ei!

 

În contextul prezentat mai sus și în scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin metoda “Șmen”, vă recomandăm:

– nu va încredeți în binevoitori! Nu cumpărați valuta de la persoane neautorizate! Poate fi falsă! Aceștia acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat sa cădeți victima datorita unui câștig nesemnificativ;

– atenție la metoda “șmen”! Dacă totuși consimțiți să participați la o ilegalitate, când primiți suma solicitată, numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! Atunci se realizează înlocuirea sumei valabile cu o suma derizorie și sub pretextul că în zona și-au făcut apariția polițiști, infractorii dispar, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată!

Cristina IORDACHE