Pietrean condamnat la închisoare pentru că a abuzat de încrederea unui elvețian

*Instanța l-a obligat să-i restituie elvețianului 15.000 franci elvețieni și 5.000 lei cheltuielile judiciare ale acestuia

Un pietrean, în vârstă de 37 de ani, ajunge după gratii din cauza unei promisiuni neonorate.

Procesul în care Iulian A. (37 de ani) a fost judecat pentru abuz de încredere a fost închis joi de Curtea de Apel Bacău, instanță care i-a respins ca nefondat apelul pe care l-a împotriva deciziei Judecătoriei Piatra Neamț. Instanța l-a condamnat, în 13 noiembrie 2015, la o pedeapsă de 6 luni închisoare și interzicerea unor drepturi civile pentru un an, hotărâre rămasă definitivă prin decizia Curții de Apel Bacău.

Pietreanul a avut necazuri după ce s-a angajat să cumpere unui elvețian o casă la țară. Procurorii pietreni au demonstrat la proces că bărbatul a luat banii trimiși de Olivier L. pentru achiziționarea casei, dar nu i-a folosit în acest scop, conform înțelegerii. Elvețianul nu a ajuns întâmplător la pietrean, ci prin intermediul iubitei lui, care este verișoară cu soția inculpatului.

Potrivit dosarului, elvețianul, rezident în Piatra Neamț la acea vreme (ianuarie 2012), a fost sfătuit de iubita lui să apeleze la verișorul ei pentru a se ocupa de căutarea și cumpărarea unei case cu teren, la țară. Propunerea făcută verbal a fost acceptată de pietrean, care în scurt timp a găsit pe net un anunț de vânzare a unei case cu teren în apropiere de Piatra Neamț, pentru care vânzătorul cerea 15.000 de franci elvețieni. Din acest moment, pietreanul a fost mandatat prin procură notarială să se ocupe de diligențele necesare cumpărării imobilului în numele elvețianului și a prietenei sale, cu putere de a negocia pentru aceștia și în interesul lor. În virtutea împuternicirii, pietreanul a deschis două conturi bancare, unul în lei și celălalt pentru franci elvețieni, astfel că în 25 și în 26 ianuarie 2012, Olivier L. i-a transferat 7.000 și respectiv 8.000 de franci elvețieni în cont, de unde pietreanul i-a scos imediat și i-a schimbat în lei, transferându-i în celălalt cont. Procurorii au mai arătat că până la finalizarea succesiunii pe imobil, vânzătorul a primit în cont suma de 8.000 de lei drept garanție din partea cumpărătorului. În luna aprilie 2012 au fost încheiate actele de succesiune ale vânzătorului, iar în luna mai a aceluiași an, Iulian A. i-a condus pe elvețian și pe prietena lui la casa de la țară în încercarea de a-i convinge că sunt deja proprietari. Astfel că aceștia au decis să renoveze locuința și au cumpărat materiale. Însă, după mai multe insistențe din partea elvețianului și a vânzătorului, care i-au cerut să meargă la notar ca să încheie actele de vânzare-cumpărare, pietreanul le-a înmânat contractele neautentificate și i-a anunțat că trebuie să meargă ei la notar, potrivit rechizitoriului. Așa că atunci când au ajuns la notarul public cu toții au aflat că cel împuternicit să se ocupe de tranzacție nu a achitat suma, deși a avut banii, așa că în cele din urmă afacerea a picat. Înțelegând că au fost duși cu vorba, elvețianul și iubita lui au mers la poliție și au depus plângere. La audieri, inculpatul a susținut că i-a dat toți banii vânzătorului, dar nu a adus dovezile necesare. Pietreanul a mai fost acuzat în 2011 pentru același gen de fapte, când a fost amendat administrativ pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Instanța l-a obligat pe inculpat să-i achite elvețianului cei 15.000 de franci elvețieni, 2.000 lei banii folosiți la renovarea casei și cheltuielile judiciare suportate de acesta pe parcursul procesului, în sumă de 5.000 de lei.

Cristina IORDACHE