Pietonalul de la Școala 3, blocat din cauza PUZ-ului

proiecte pietonal expuse in 2011Proiectul „Piața Pietonală 22 Decembrie Piatra Neamț“ este blocat în prezent din cauza pietrenilor care locuiesc în vecinătate. Dacă ei nu-și dau acordul, nu poate fi aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Dacă nu se aprobă PUZ, nu poate fi pus în aplicare proiectul. „Nu este un proiect închis, ci este în continuare în atenția Primăriei Piatra Neamț. Este blocat în acest moment pentru că este nevoie de aprobarea PUZ-ului, iar acest lucru necesită și acceptul cetățenilor din zonă, în principal al celor de la blocul B2“, a declarat primarul interimar Dragoș Chitic.

Planurile cu pietonalul din Piața 22 Decembrie sunt încă din 2011, când autoritățile anunțau că au demarat deja procedura de elaborare a PUZ-ului și că pietonalul ar fi trebuit să fie amenajat pe lungime de 500 de metri, pe strada care leagă Bulevardele Decebal de Republicii. Conform proiectului de atunci, strada urma să fie pavată în întregime, amenajată cu spații comerciale, cafenele și mobilier stradal propice unei zone de promenadă, totul având un aer de epocă.

Mai mult decât atât, în aprilie 2011, proiectele Pietonalului au fost expuse în Parcul Tineretului, în cadrul unei expoziții care a reunit toate proiectele participante la concursul de propuneri urbanistice „Amenajarea Pietonalului Piața 22 Decembrie“.

Organizarea unei expoziții cu planșele prezentate de participanți era menționată și în regulamentul concursului. În urma unei contestații, câștigătorul concursului a fost desemnat proiectul firmei bucureștene Igloo Architecture, al cărei concept de realizare a pietonalului a fost „Plutăritul pe Bistrița“.

Au trecut patru ani, nu doi, și tot nimic

Proiectul celor de la Igloo prevedea pavarea traseului cu benzi de granit în mai multe tonuri de gri, simbolizând valurile râului, și inserarea unor pavilioane și piese de mobilier finisate cu lemn care plutesc izolat sau în grupuri pe suprafața pietonalului. Tot atunci, se anunța că lucrările de amenajare a primului pietonal din oraș ar fi trebuit să dureze doi ani de zile.

La patru ani distanță, aflăm că proiectul e în continuare în atenția municipalității, doar că între timp se dorește și atragerea de fonduri europene pentru un alt pietonal – în fața Parcului Tineretului, „unul mai mare și mai scump“, dacă e să fim răutăcioși. „Sunt convins că se poate găsi o soluție și acolo (n.r. la pietonalul de la Școala 3). Investiția e mult mai mică decât pentru pietonalul prezentat acum (n.r. Amenajarea și extinderea zonei pietonale Curtea Domnească, cu o valoare estimată de 4.137.632 de euro, fără TVA). Investiția poate fi introdusă și în planul cu proiectele europene, dar poate fi realizată și din alte fonduri“, a precizat primarul Dragoș Chitic.

Andreea AMARIEI