În piețe, prețul kilogramului de spanac, ridichi, castraveți și vinete, la concurență cu cel de carne

*Ieri dimineață, brutăriile au fost luate cu asalt de nemțenii dornici să mănânce sfinți proaspeți, abia scoși din cuptor
În plin post, când mai tot omul evită să mănânce carne, lactate, pește și ouă, fiind preferate salatele, cartofii, ciupercile, fasolea și orezul, iată că vânzătorii profită din plin această perioadă, afișând prin piețele pietrene prețuri neortodoxe, care te iau cu palpitații și amețeli, iar în sprijinul celor afirmate vă vom da câteva exemple.
Ieri dimineață, în Piața Mare, în afară de cozile formate în fața brutăriilor, unde se vindeau sfinți proaspeți (scoși din cuptor dimineața devreme, la primul cântat al cocoșilor, care arau unși cu miere de albine și presărați cu niscaiva nucă tăiată mărunt), oamenii “consultau” și prețurile afișate în interiorul pieței, mai ales la legume și verdețuri, bune de pregătit într-o zi de vineri. Chiar dacă barabulele erau ieftine și din belșug, respectiv în jur de un leu kilogramul, clienții piețarilor vociferau de zor la alte prețuri, încercând negocieri aprinse, mai ales la spanac, castraveți, ridichi sau vinete, toate vândute cu 10 lei kilogramul. „Mi se pare cam mult să dau pe un kilogram de spanac 10 lei. Dar asta este, n-ai ce face!”, ne-a zis supărată o tânără doamnă grăbită, care tocmai cumpărase verdețuri de la un piețar. Legătura de pătrunjel sau mărar se comercializa cu prețuri cuprinse între 1 și 1,5 lei.
Pentru o salată făcută ca la carte e musai nevoie și de ceapă verde și roșii. În primul caz, legătura de ceapă verde costa 2 lei, iar kilogram de roșii 6 lei. Tot în post, sunt binevenite și supele, însă pentru a prepara așa ceva sunt necesare legume de tot felul, iar costurile mari nu sunt la îndemâna oricui. În aceeași piață, pe tarabele pline cu de toate, se vindeau ardei albi și roșii. Cei albi erau cei mai scumpi, respectiv 12 lei kilogramul. Pentru un kilogram de ardei grași roșii, de proveniență italiană, doritori trebuiau să scoată din buzunar cu 2 lei mai puțin. Dar nici prețul la ardeii kapia nu era “ușă de biserică”, e vorba de 10 lei kilogramul. Cu 5 lei mai puțin se dădea kilogramul de țelină și păstârnac și cu 3 lei, cel de rădăcină de pătrunjel. Cei care pofteau mâncare din praz sau dovlecei, trebuiau să achite 7 lei pentru fiecare kilogram. Pentru un kilogram de varză, oamenii trebuiau să achite 2,5 lei. Nutriționiștii recomandă și mâncarea din fasole, însă aceasta din urmă nu este așa de ieftină. În aceași zi, pe mesele comercianților se vindea cu prețuri cuprinse între 8 și 10 lei kilogramul, iar ciupercile cu 11 lei kilogramul. După prânz ar merge și ceva fructe. Strugurii mari și roșii din Italia costau 14 lei kilogramul, iar căpșunile grecești, cu 3 lei mai mult.
În concluzie, marfă este din belșug, însă scumpă, cât aproape kilogramul de carne…
V. ANDRIEȘ