Piatra Şoimului: Ziua comunei, prilej de bucurie şi distracţie pentru toată lumea

piastra soimului 5

Pe o vreme superbă, numai bună de sărbătorit, sătenii din Piatra Şoimului s-au adunat, ieri, să-şi serbeze Ziua comunei, împreună cu invitaţii lor. Cum era firesc, primul care a luat cuvântul a fost primarul Neculai Nicorescu: “Iată-ne din nou împreună, la mijlocul lunii august, și în acest an – 2013 – pentru a participa la o sărbătoare pe care ne străduim să o sădim ca pe o floare în sufletul dumneavoastră, Ziua Comunei Piatra Șoimului, aflată astăzi la a opta ediție.

În calitate de reprezentant oficial al acestei puternice comunități locale, mă bucur și salut din nou prezența dumneavoastră la acest eveniment pe care mi-l doresc mai amplu, mai frumos, mai bogat sentimental, cu fiecare an ce trece.

Deși parcurgem cu stoicism o perioadă de criză, Dumnezeu a vrut să fim din nou împreună și în acest an, pentru a ne bucura de ceea ce am realizat fiecare. Și nu sunt puține lucruri, nu doresc să le enumăr acum, deși poate că ar fi locul și momentul. Vreau doar să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat alături de administrația publică locală a comunei pentru mai buna ei gospodărire. Doresc să vă transmit dumneavoastră și familiilor dumneavoastră urări de bine, sănătate și multe împliniri care să vă aducă fiecăruia bucuria de a trăi. Pentru asta am apelat și de această dată la oamenii pe care îi cunoașteți bine de acum și care s-au alăturat nouă îmbrăcați în straie de sărbătoare, ca să vă reamintească faptul că suntem români și ne place cuvântul ACASĂ.
Acestea fiind spuse cuvintele devin de prisos, lăsăm așadar faptele să vorbească. Declar oficial deschisă Ziua Comunei Piatra Șoimului, mulțumindu-vă respectuos încă o dată pentru participare”.

 

Dan Manoliu, vicepreședintele CJ: „Vă salut cu plăcere și cu respect, stimați locuitori din Piatra Șoimului. Dați-mi voie, mai întâi, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț să vă transmit salutul domnului președinte Culiță Tărăță. De asemenea, vă transmit salutul și respectul pe care vi-l poartă domnul deputat Ionel Arsene, președintele PSD Neamț. Vă doresc să vă distrați în această zi minunată și importantă pentru comunitatea dumneavoastră, multă sănătate și numai bine!”.

 

În fază de proiect, construcţia unui pod şi modernizarea căminului cultural

* Convorbire cu primarul Neculai Nicorescu

Rep.: Toată lumea se distrează, e multă veselie în jur. În mare parte, vă faceţi „vinovat” de asta. Sunteţi promotorul sărbătorii devenită deja tradiţională: Ziua Comunei Piatra Şoimului.

Neculai Nicorescu: E mai greu cu sărbătorile în vremurile astea! Chiar dacă bugetul alocat este mai mic, nu putem renunţa la eveniment, oamenii aşteapă această manifestare. Din puţinul pe care îl avem, la propunerea mea şi cu acceptul consilierilor locali,  am organizat şi anul acesta Ziua Comunei Piatra Şoimului. Încercăm să ne descurcăm pe plan local, cu ajutorul sponsorilor şi al artiştilor noştri.  Avem două ansambluri folclorice în comună, deja consacrate: „Mioriţa”, de care se ocupă Ioan Oţel, viceprimarul comunei Piatra Şoimului, şi Ansamblul folcloric „Datina străbună”, organizat  şi îndrumat de preotul Mocănaşu. Ne bazăm pe ele, au un repertoriu foarte frumos. Mi-ar fi plăcut să le ajutăm mai mult de la bugetul local.  Ambele au mare nevoie de bani, dar ştiţi cum e cu banii…

Rep.: Astăzi vă distraţi, dar de mâine o luaţi din loc, la treabă, că sunt multe de făcut şi la Piatra Şoimului. Aveţi avantajul că, în acest an aţi plecat la drum cu un buget local de invidiat. Aţi avut cea mai mare alocare financiară din mediul rural! La ce folosiţi atâta „bănet”?

N.N.: Dacă judecăm după necesităţile comunităţii, banii tot n-ajung. Nu trebuie scăpat din vedere un aspect: bugetul de acum este cu 800.000 lei mai mic faţă de cel din anul precedent. Am „aşezat” banii în aşa fel încât  să facem nişte investiţii mai de anvergură. Avem de construit un pod peste pârâul Calu, asemănător cu cel pe care l-am realizat peste pârâul Iapa. În acea zonă, când vin ape mai mari,  rămând izolate mai multe gospodării. Încep lucrările din acest an, deşi n-am toţi banii pentru a-l termina tot în 2013. Dar va fi o investiţie multianuală, legea permite acest lucru. Eu zic că în 3 ani voi termina de construit podul respectiv. Am „strâns” banii de la toate celelalte capitole bugetare. Trebuie neapărat făcut şi acel pod.

Rep.: Cu drumurile aţi terminat? De când aţi venit în primărie sunteţi într-un „război” permanent cu ele…E drept, la preluarea primului mandat, aveaţi multe drumuri de pământ…

N.N.: În linii mari, am mai rezolvat-o cu starea drumurilor comunale. Acum caut surse de finanţare să reabilitez drumul spre satul Poieni. Şi acolo, când vin apele mari,  apar probleme, cum de altfel s-a întâmplat şi în acest an.

Rep.:  Aveţi şi alte investiţii în atenţie?

N.N.: Sigur că da. Reabilitarea şi modernizarea căminului cultural este una dintre ele. Comuna Piatra Şoimului face parte din GAL Nicolae Roznovanu.  De aici vreau să obţin finanţarea pentru această investiţie. Avem un cămin cultural cum rar găseşti în mediul rural, are şi amfiteatru. E o clădire veche, dar făcută după o arhitectură modernă. Clădirea a fost în „conservare” până acum. Dacă dă bunul Dumnezeu, vom moderniza şi căminul cultural.

Rep.: Activitatea cultural-artistică din comună cel mai bine se vede astăzi, aici e atâta animaţie. Asta presupune că ar fi trebuit modernizat deja căminul cultural.

N.N.:  Sunt ani buni de când tot căutăm surse de finanţare, nu suntem acum la prima „tentativă”. Am avut un proiect integrat pentru a prinde fonduri europene alocate pe Măsura 322, dar n-am avut şanse la finanţare.  Am refăcut documentaţia şi, acum, o vom depune la GAL Roznoveanu. Aici avem sanse mari ca să prindem banii necesari pentru refacerea căminului cultural. Trăiesc cu speranţa că de data asta voi avea noroc. Mai ales că proiectul nostru se încadrează în cerinţele şi criteriile de finanţare prin GAL.

Rep.: Sunteţi la al patrulea mandat de primar. Cum rezistaţi? Că nu-i uşor să ai de-a face cu atâţia oameni, fiecare cu felul lui de a fi. Aici oamenii sunt parcă mai  ambiţioşi şi mai orgolioşi… În sensul bun al cuvântului. Nu se lasă cu una cu două…

M.M.: În vremurile mai grele, e mai dificil şi pentru primari, că toate „cad” în capul lor. Noi avem o comunitate mare, suntem comună de gradul I, cu peste 8.500  de locuitori. Orice muncă, oricât de grea ar fi, dacă îţi place şi te implici, o faci cu plăcere. Mie, din primul an de mandat, mi-a plăcut munca din primărie, cu oamenii. Aşa am şi rezistat. Sunt mulţumit sufleteşte când pot lăsa ceva în urma mea. Ce-a făcut Panduru de când e primar? Că aşa îmi zice lumea, Panduru. A făcut o primărie nouă.  De când s-a înfiinţat comuna Piatra Şoimului, n-a avut niciodată un sediul de primărie. A funcţionat prin diverse clădiri , într-o şcoală, un conac boieresc, în fostul ocol silvic. Şi nu-i singura investiţie mare pe care am făcut-o în comuna Piatra Şoimului.

Pagină realizată de Tina CONDREA şi Daniel VINCA