Piatra Şoimului: “Stranierii” se întorc acasă definitiv

12/07/2013

 

Piatra SoimuluiAu plecat “valuri-valuri”, iar acum se întorc acasă unul câte unul. “Exodul” a pornit din zona Romanului, mai exact din comunele Cordun şi Săbăoani. După care s-a extins aproape în întreg judeţul.

O vreme le-a mers bine, au câştgat frumos acolo pe unde munceau. Acum, criza şi-a  îndreptat colţii şi spre cei plecaţi la muncă în străinătate. Ei sunt primii vizaţi şi cei mai afectati de criza financiară.

Despre întoarcerea “stranierilor” în locurile de unde au plecat, am discutat mai pe îndelete cu Neculai Nicorescu, primarul de la Piatra Şoimului. Localitate ce “ţine aproape” de Săbăoani ca număr al populaţiei, dar şi al celor plecaţi la muncă în străinătate. La Piatra Şoimului sunt peste 8.500 locuitori, din care peste 3000 sunt duşi la muncă pe meleaguri străine, după un trai mai bun. Acum, unii din cei plecaţi fac cale întoarsă. “Nu mulţi, dar care se întorc, o fac definitiv”, a spus primarul Neculai Nicorescu. “De anul trecut, dar mai cu seamă acum, au început să vină acasă definitiv. Asta pentru că s-au “stricat” treburile în Spania şi în Italia, criza îşi spune cuvântul în toată Europa, în întreaga lume, de altfel.”

Problema e că s-au învăţat cu binele de acolo. Altele erau condiţiile şi dotările. Aveau drumuri foarte bune, apă-canal, multe alte faclităţi. La noi, mai “subţire” la acest capitol. “Dar au plecat de la greu, asta nu se uită”, vine iute cu replica primarul Nicorescu. “Mă bucur că i-am putut ajuta, iar ei au fost buni gospodari. Au trimis bani în ţară, au făcut în locul de baştină case care de care mai frumoase. Acum au unde trage. Am pus la punct drumurile principale, vor urma alimentările cu apă şi canalizările. Toate odată nu se pot face”.

Nici stranierii nu vin “buluc” acasă. Între timp, prin comună tot se va mai face câte ceva într-ale modernizării infrastructurii rutiere, de apă şi canal.

 

Tina CONDREA