Trei zile de canicula in Piatra Neamt

canicula* Primăria a semnat convenţii cu farmaciile pentru acordarea primului ajutor persoanelor afectate de caniculă

Timp de trei zile, judeţul Neamţ se află sub avertizare meteo de caniculă. În cursul zilei de marţi conducerea Primăriei Piatra Neamţ a fost avertizată de creşterea accentuată a temperaturilor în intervalul 12 – 14 august dar şi de creşterea gradului de disconfort termic, în municipiul reşedinţă de judeţ temperatura la orele amiezii ajungând până la 35 – 36 de grade Celsius.

„Am fost avertizaţi prin intemediul ISU de codul de caniculă pentru tot judeţul Neamţ dar şi pentru municipiul Piatra Neamţ. Ca atare, potrivit procedurilor în vigoare, Primăria Piatra Neamţ a semnat convenţii cu toate farmaciile din oraşul Piatra Neamţ, pentru acordarea primului ajutor persoanelor afectate de temperaturile ridicate anunţate pentru aceste trei zile. Toate unităţile au aer condiţionat, astfel încât cetăţenii care se regăsesc pe stradă la orele amiezii şi nu numai, pot intra să bea un pahar cu apă şi să se răcorească în condiţii optime. De asemenea au fost anunţaţi agenţii economici să ia măsurile prevăzute de lege, în astfel de condiţii. Potrivit informării meteo transmisă via ISU, informare locală, în intervalul anunţat vor fi între 35 şi 37 de grade celsius”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

 

Angajatorii sunt obţigaţi să reducă programul de lucru, în anumite condiţii

 

Nu numai administraţia locală trebuie să îndeplinească astfel de proceduri atunci când vine vorba de caniculă. Potrivit legii, agenţii economici angajatori trebuie trebuie să ia măsuri prin care să asigure ventilaţia la locurile de muncă, să reducă ritmul activităţilor fizice, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de muncă să alterneze cu cele de repaus. Salariaţii pot primi până la 4 litri de apă per om, per schimb, echipament de lucru adecvat, acces la duşuri.

Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv şi angajatorii nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, vor dispune, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsura reducerii duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, până  la ora 11,00 şi după ora 17,00 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit aceloraşi norme legale.

 

Populaţia trebuie să respecte sfaturile specialiştilor şi să evite pe cât se poate deplasările în intervalul orar 11 – 18 şi să respecte sfatul medicilor.

“În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii recomandă consumul zilnic de cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice functionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate. În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului”, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii într-un comunicat postat în cursul zilei de 12 august pe site-ul oficial al ministerului.

Irina ŞTEFĂNESCU