PIATRA NEAMȚ ȘI ROMAN,  RASE DE LA FINANȚARE!

Trei orașe și 15 comune din Neamț nu au fost incluse în lista Guvernului privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

La prima vedere, 18 din 83 n-ar fi foarte mult, dacă s-ar judeca strict pe cifre. Doar că două din ele sunt singurele două muncipii din județ, una este oraș și celelalte sunt  comune cu restanțe mari, ajunse, unele dintre ele, în incapacitate de plată.

Săbăoani, Tarcău, Cordun, Bicaz Chei și Săvinești sunt comune care au primari cu state vechi în PSD. Dacă vorbim de primele trei, primarii sunt ei înșiși temelia PSD-ului în Neamț. Dacă la Cordun, cu fabrica de țevi în administrația comunei, nu strigă sărăcia, la Tarcău, primarul vrea să ajungă la primul ministru.

Târgu Neamț este marea surpriză. Cu primar ”curat” PSD, vorba lui Caragiale, în sfere de influențe mai mici sau mari, orașul de sub Cetate nici nu figurează pe lista Guvernului.

Patru dintre primarii plecați în martie 2014 la PSD, sub denumirea de marea achiziție a pesediștilor, au făcut mutarea direct în mat: Vasile Baciu – primarul de Horia, Petre Bordea – Pângărați, Marcel Prună – Pipirig și Aurora Bălan – Gîrcina, nu au primit nici un ban, deși, una din momelile migrației a fost chiar finanțarea guvernamentală.

Doi primari aflați tot în arcul guvernamental, în UNPR, au fost săriți de pe listă: Ioan Rotaru – comuna Alexandru cel Bun și Ovidiu Geo Niță, din Borca.

Localitățile care nu au primit fonduri:

Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, Săbăoani, Tarcău, Alexandru cel Bun, Cordun, Dumbrava, Bicaz Chei, Tașca, Poiana Teiului, Săvinești, Pângărați, Horia, Pipirig, Girov, Gârcina, Borca.

După principiul ”dacă n-ai, împrumută-te!”, ministrul  Finanțelor  a vrut să îndulcească situația după reacția primarilor nedreptățiți:  ”În vederea sprijinirii UAT-urilor, la jumătatea lunii februarie, se va da o ordonanță de guvern care va prevedea posibilitatea acordării de împrumuturi din trezorerie către unitățile administrativ-teritoriale care au nevoie de bani pentru cofinanțarea proiectelor cu bani europeni” .

Pe capitole, orașului Roznov i s-au alocat cei mai mulți bani, 1518 mii lei, apoi comunelor Pâncești,  Drăgănești, Poienari, Boghicea, Bozieni.

În total, județului Neamț i s-au alocat aproape 100.000 mii lei.

M.O.T.