Piatra Neamţ: proiecte europene de 82 de milioane de euro

20/12/2018

Nu mai puțin de 82 de milioane de euro, nerambursabili, ar putea să intre în bugetul local, în baza proiectelor care au fost pregătite şi depuse la organismele de finanțare, de către Primăria Piatra Neamţ.
„Păstrând tradiția unei comunicări eficiente cu cetățenii, la începutul acestui an am prezentat programul de guvernare locală, conceput în baza consultărilor pe care le-am purtat în luna ianuarie, cu majoritatea categoriilor socio-profesionale, care au stat la baza întocmirii bugetului pentru anul 2018”, a spus primarul oraşului, Dragoş Chitic.
Așa cum este structurat bugetul anual al Primăriei Piatra-Neamț poate asigura: funcționarea serviciilor, plata ratelor la bănci, întreținerea orașului și mici investiții. Pentru investițiile mari este nevoie de fonduri atrase iar prioritatea noastră a fost să depunem proiecte pentru accesarea de fonduri, în principal europene. La acest moment sunt în diverse stadii un număr de 36 proiecte totalizând 82.290.000 euro.
Primăria Piatra Neamţ a obtinut finanțare prin PNDL și se află în diverse stadii de implementare 4 proiecte de dezvoltare locală în valoare de 1.200.000 euro.
La Administrația Fondului pentru Mediu s-a depus un proiect pentru realizarea a șase stații de reîncărcare a vehiculelor electrice în Piatra-Neamț, în valoare de 300.000 de euro.
La Comisia Europeană, în cadrul programului WiFi4EU, a fost depus și s-a aprobat proiectul pentru instalare de internet gratuit în 11 zone publice din oraș, cu valoare de 15.000 euro.
Alte șase proiecte din domeniul social, cu o valoare totală de 2.490.000 euro, au fost depuse în vederea finanțării.
În cadrul Programului Operațional Regional avem pregătite pentru finanțare din fonduri europene un număr de 24 de proiecte, în valoare de 78.285.000 euro. Aceste proiecte cuprind modernizări de străzi, realizarea de piste pentru bicicliști, implementarea unui sitem bike-sharing, modernizarea și extiderea iluminatului public, un sistem de management inteligent al traficului, realizarea a trei grădini publice urbane multifuncționale, reabilitări, modernizări și dotări de unități școlare, reabilitarea cinematografului Cozla, modernizarea transportului public de persoane și achiziția de autobuze electrice, modernizarea stașiilor de așteptare. Proiectele care vizează transportul public de persoane vor fi realizate în parteneriat cu Consiliul Județean, proprietarul firmei de transport public local.