* Evenimentul are loc în perioada 28-30 noiembrie 2015, coordonator fiind exploratorul Stelian Grigore, directorul Casei de Cultură Piatra Neamț
Casa de Cultură a Sindicatelor din Piatra Neamț găzduiește, în perioada 28-30 noiembrie, Simpozionul Național „Criosfera 2015“, evenimentul fiind organizat de Agenția pentru Studiul și Explorarea Criosferei și Universitatea Populară „Emil Racoviță“. Sâmbătă seara, 28 noiembrie 2015, a avut loc deschiderea festivă, ziua de duminică, 29 noiembrie, a fost dedicată comunicărilor științifice, urmând ca astăzi să aibă loc dezbateri, festivitatea de premiere și cina festivă. Toate activitățile s-au desfășurat și continuă în Sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor Piatra Neamț.
Deschiderea festivă a presupus, pe lângă discursurile invitaților, și vernisajul unei de expoziții de fotografii, minerale și carte. Despre expoziția de fotografii, intitulată sugestiv „Antarctica, dincolo de capătul lumii“, a vorbit, spre deliciul publicului prezent la eveniment, Cristian Lascu, senior editor National Geographic. Fotografiile, cu suprafețe de aproape un metru pătrat, au fost realizate de către Helmut Ignat, general manager Konica Minolta Business Solutions România, iar relatările despre respectiva expediție, făcute de către Cristian Lascu, au fost savurate de către cei prezenți. Publicul a aflat amănunte despre frumusețea sălbatică a continentului Antarctica, despre superbele exemplare de vietăți care trăiesc în zonă – pinguini cu cioc roșu, ochi albaștri ori sprâncenați, despre lumina „dumnezeiască“ pe care și-ar dori-o orice fotograf și care, pe tărâmul înghețat, se întâlnește la ora 5 dimineața, despre „tăcerea antarctică“, în care, culmea, pe fundal, se aud trosnetele ghețarilor care crapă, fâlfâitul aripilor păsărilor care caută pui de pinguini, focile care mârâie ori dialogul pinguinilor. Nu mică a fost uimirea publicului când a aflat că la ora actuală, în Antarctica ajung circa 40.000 de vizitatori pe an, iar în 2014, două dintre cele mai scumpe bilete puse la dispoziție de o agenție de turism au fost cumpărate de doi români – 48.000 de euro costul unei astfel de excursii, de persoană.
Cercetătorul Petre Popescu din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române a oferit un bazalt și un granit colecției de minerale pe care a realizat-o Stelian Grigore după expediția de acum două luni din Svalbard și din alte deplasări ale sale. Petre Popescu a înființat Comisia Națională de Cercetări Antarctice din cadrul Academiei Române și a propus ca simpozionul de la Piatra Neamț să fie dedicat Zilei Antarcticii, care are loc, în fiecare an, pe 1 decembrie. Discursuri au fost susținute și de către cercetătorii științifici Rodica Mariana Ion și Nelu Ion.
Gazda, Stelian Grigore, și-a manifestat bucuria de a putea aduce la Piatra Neamț importanți oameni de știință, care au vorbit pe parcursul celor trei zile despre lumea albă a continentului Antarctica, despre schimbările climatice, despre vietățile acestui ținut și, nu în ultimul rând, despre provocările mileniului trei – dezbateri-idei-proiecte 2016-2020. (Z.C.)