Piatra-Neamţ, capitala colecţionarilor din România

targul colectionarilor Asociaţia Filateliştilor Neamţ, Clubul Colecţionarilor Piatra-Neamţ şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ organizează, pe data de 27 iunie, la orele 16.00, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, cea de-a XX-a ediţie a Simpozionului Naţional de Cartofilie. Evenimentele din acest vor fi dedicate împlinirii a 620 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamţ.

În cadrul evenimentului, va avea loc lansarea volumului „Adolphe A. Chevallier: Cavalerul Văii Bistriţei”, apărut la Editura Cetatea Doamnei, volum semnat de Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau.

Volumul cuprinde viaţa şi opera în imagini a unui mare artist de pe meleagurile nemţene, Adolphe Chevallier, unul din cei mai importanți fotografi ai primei jumătăți a secolului trecut.

„În 1994, când am început să revigorăm cartofilia, Chevallier a reprezentat unul din punctele noastre forte, pentru că a redat cel mai bine – din zecile de fotografi, tipografi sau editori – imaginea omului, ca entitate, a omului simplu, cu preocupările lui diverse. Chevallier a surprins şi unităţile de cult, şcolile, străzile din Piatra-Neamţ sau anumite evenimente, cum ar fi inundaţiile din 1930”, ne-a spus Viorel Nicolau, editor şi autor al volumului.

De asemenea, publicul nemţean va putea admira şi o expoziţie de cărţi poştale ilustrate.

Colecţii şi colecţionari

Simpozionul Naţional de Cartofilie va găzdui, aşa cum ne-am obişnuit din anii trecuţi, şi tradiţionalul Târg al colecţionarilor, care va fi inaugurat tot pe 27 iunie, la orele 8.00, pe Terasa Restaurantului Unic. Desfăşurat sub genericul „Povestea, Istoria şi Imaginea în ţinutul Neamţului”, evenimentul este dedicat împlinirii a 140 de ani de la naşterea Reginei Maria şi a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand. Cu acest prilej, va fi lansat şi volumul „Clasicii cartofiliei nemţene”, cuprinzând date interesante despre primii editori de ilustrate cu judeţul Neamţ.

Vor participa colecţionari din întreaga ţară, cu diverse obiecte de colecţie, fiecare colecţionar încercând să lege obiectul pe care îl prezintă, de o istorie a sa. „Tocul lui Ion Creangă” sau „Călimara lui Cuza” pot fi câteva exemple de poveşti atractive ale obiectelor expuse. Vor fi prezentate timbre, cărţi poştale, plicuri, piese de numismatică, dar şi cărţi, reviste sau discuri de colecţie.

Întâlnirea anuală a colecţionarilor de timbre, cartofilie şi valori numismatice are loc, la Piatra-Neamţ, începând cu 1994, când s-au împlinit 100 de ani de la editarea primei mărci poştale ilustrate.

Irina NASTASIU