* Hala, în suprafaţă de peste 4.000 de metri pătraţi, s-a transformat în scrum
* Cod roşu: au fost mobilizate toate forţel de intervenţie, acţionându-se cu toate autospecialele disponibile din judeţ
* Peste 200 de comercianţi au ajuns la faliment pentru că nu aveau asigurate mărfurile distruse în incendiu
* Primăria are plătită contribuţia la zi pentru asigurarea spaţiului comercial
* Incendiul a fost ţinut sub control pentru a nu se extinde la fabrica din vecinătate şi la celelalte societăţi comerciale
* Fumul înecăcios s-a simţit până la Săvineşti!
Cu doar câteva minute înainte de miezul nopţii de 19 spre 20 iulie, au pornit alarmele la Piaţa Centrală din Piatra Neamţ. Depăşit de situaţie, paznicul a sunat la 112 şi în foarte scurt timp s-a făcut o mobilizare generală de forţe pentru stăvilirea flăcărilor care au cuprins foarte repede întreaga hală, parter plus etaj. Nimeni nu ştia de la ce au pornit flăcările. Pentru mai multă siguranţă, a fost întrerupt curentul electric în zona Mărăţei, de la Alimentara 28 spre piaţă, până în zona spitalului şi pe variantă, până la blocurile de lângă Mall.
Vuietul sirenelor a trezit tot cartierul, iar fumul înecăcios i-a speriat de moarte pe locuitorii din zonă. Mirosul de cabluri încinse şi materiale combustibile arse s-a propagat până la Săvineşti! S-a făcut o mobilizare generală de forţe de intervenţie, ordonată şi coordonată de autorităţi. Pompierii şi-au făcut apariţia cu toate autospecialele disponibile din întreg judeţul: din Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Roman, chiar şi de pe Platforma Săvineşti. Poliţiştii şi jandarmii au asigurat perimetrul şi nu permiteau persoanelor neautorizate să se apropie de zona afectată, iar echipajele de pe ambulanţe erau pregătite să intervină în orice moment. Au avut loc câteva mici explozii, întrucât în interiorul halei se aflau materiale inflamabile, însă autorităţile au dat asigurări că nu este pericol de explozie masivă. În faţa fabricii EMA s-a format o coloană de maşini ale pompierilor, iar echipajele de intervenţie alimentau de la hidraţi şi acţionau din toate direcţiile. Incendiul s-a propagat extraordinar de repede, hala fiind construită pe schelet metalic, dar din materiale uşor inflamabile.
„S-au făcut eforturi disperate, în primul rând, pentru a ţine incendiul localizat. Din păcate, însă, toate mărfurile comercianţilor s-a făcut scrum şi nu ştiu dacă aceşti oameni aveau asigurare. Conform contractului de închiriere ar fi trebuit, însă nu ştim în ce măsură au respectat această prevedere. Chiar este o nenorocire. Această clădire a însemnat foarte mulţi bani, o investiţie sănătoasă şi serioasă dar, în primul rând, era o locaţie curată, spaţioasă, pentru ceea ce înseamnă un comerţ civilizat în Piatra Neamţ”, ne-a declarat viceprimarul Aurelia Simionică în noaptea cumplitei tragedii, în timp ce, la doar câţiva metri de noi, pompierii erau cu „tunurile” de apă îndreptate spre hala cuprinsă de flăcări. Din cauza fumului necăcios nu se mai putea vedea nimic spre fabrica de confecţii. În hală, atât la parter cât şi la etaj, focul mistuise absolut tot: acoperişul s-a prăbuşit, structura metalică era contorsionată, iar etajul ardea în continuare. Din fericire, după cum a precizat viceprimarul Aurelia Simionică, nu au fost victime omeneşti, verificările fiind făcute din primele minute de intervenţie, atât de jandarmi cât şi de poliţiştii de la Poliţia Locală şi de la Poliţia Municipiului Piatra Neamţ.
La câţiva metri de hala în flăcări se formase, adhoc, în miez de noapte, un comandament de intervenţie. Subprefectul Gheorghe Nicolae s-a aflat acolo, comisarul şef Paul Tablan- şeful Poliţiei Neamţ a stat ore în şir pentru a-şi coordona oamenii, la fel şi şeful Poliţiei Municipiului, comisarul şef Mircea Bejenaru, colonel Ionel Pârvu- adjunctul ISU Neamţ, directorul CMI Urban- Ioan Fiterău şi alte oficialităţi care au făcut „noapte albă” pentru limitarea dezastrului.
Comercianţii care şi-au văzut afacerile ruinate plângeau, efectiv, pe lângă ziduri. Viceprimarul Aurelia Simionică le-a promis că vor fi primiţi în pieţele mici, chiar şi în Piaţa Centrală, în spaţii adiacente. Dar marfa pierdută va însemna, pentru mulţi, faliment…
Geanina NICORESCU
Celulă de criză la Prefectura Neamţ
Imediat după stingerea incendiului care a mistuit Piaţa Centrală din municipiul Piatra Neamţ, autorităţile au instituit o celulă de criză. S-a trecut la evaluarea situaţiei create în plin centru al oraşului şi s-au dispus măsuri tehnice şi administrative. O comisie specială va trebui să afle cât mai curînd cauzele incediului, iar municipalitatea va trebui să asigure alte spaţii comerciale pentru comercianţii care desfăşurau activităţi în hala din Piaţa Centrală. Mai mult, conducerea primăriei spune că CMI Urban, societatea a Consiliului Local care avea în administrare Piaţa Mare din Piatra Neamţ are asigurare care acoperă prejudiciile create de flăcările care au distrus în totalitate clădirea principală a pieţei. Comercianţii, în schimb nu vor fi despăgubiţi pentru că erau obligaţi, prin contract să-şi asigure singuri mărfurile.
Ultimele controale pe linie de prevenire a incediilor şi în ceea ce priveşte autorizaţiile PSI au fost făcute, potrivit reprezentanţilor ISU Neamţ în luna octombrie 2013.
“Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 19 spre 20 iulie am organizat o şedinţă tehnică. Este necesar să spunem, un lucru foarte important, nu s-au înregistrat victime. Mobilizarea tuturor forţelor este apreciată ca una forte bună. Văzând dimensiunea evenimentelor s-au luat imediat măsuri operative şi s-a intervenit cu forţe de la Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ şi Săvineşti. S-a stabilit că acolo aveau contracte încheiate pentru spaţiile comerciale circa 180 de comercianţi. Un prim aspect a fost acela de a asigura de urgenţă posibilitatea de a se relua activitatea. Nu se ştie situaţia firmelor care au contracte şi nu se ştie dacă mărfurile aveau asigurare, urmează să aflăm cu exactitate acest lucru. S-a ordonat ca toată lumea să-şi facă datoria pentru a nu exista niciun fel de dubiu. S-a desemnat o comisie lărgită, formată din mai mulţi specialişti pentru a se afla cauzele producerii incendiului care s-a extins foarte rapid, şi se cercetează şi cauzele pentru care s-a extins atât de rapid. În momentul de faţă în hală nu poate pătrunde nimeni, pentru că există riscul ca partea de sus să se prăbuşească. În următoarele săptămâni se vor asigura spaţiile de muncă ale celor care lucrau acolo”, a declarat Gheorghe Neculae, subprefect al judeţului Neamţ.
“Incendiul a fost anunţat prin 112 la ora 23.40.22 de o persoană care era la piaţă, un comerciant care deţine acolo o tonetă cu obiecte de ceramică, comerciant care a fost trezit de alarma de incendiu. Împreună cu paznicul au încercat să stingă incendiul cu stingătoarele, apoi cu furtunele din interior, nu s-a reuşit acest lucru, abia apoi au sunat la 112. Când echipajele de pompieri au ajuns la faţa locului s-a constat că alimentarea cu energie electrică nu era întreruptă şi au acţinat imediat în acest sens. ISU Neamţ a participat la operaţiunile de stingere a incendiului cu 6 ofiţeri, 82 de subofiţeri, 7 autospeciale, o autospecială pentru salvare de la înălţime, 2 autospeciale de la Roman şi Târgu Neamţ, plus au fost sprijiniţi cu autospeciale de la serviciul de pompieri de la Săvineţti – Ga Pro Co Chemicals şi Roznov. Operaţiunile de stingere a incendiului au fost terminate la ora 3.50. Principala grijă a fost limitarea propagării incendiului la celelalte vecinătăţi. Alimentarea cu apă a fost continuă, nu au fost disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte alimentarea cu apă”, a precizat col. Ionel Pârvu, prim adjunct ISU Neamţ.
“Specificul misiunii noastre s-a restrâns la asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică, împreună cu Jandarmeria şi Poliţia Locală, s-a acţionat încă de sâmbătă noaptea, cu 13 jandarmi, 12 poliţişti şi efective de la serviciul de intervenţie rapidă la care s-au adăugat efective ale Poliţiei Locale Piatra Neamţ. În acest moment (n.r – duminică la ora 12.00), se desfăşoară cercetări la faţa locului. De comun accord, se va reveni pentru a se stabili cu exactitate căile de acces spre piaţă şi relocarea dispozitivelor de ordine publică pentru a fi cât mai aproape de fosta hală”, a declarat Paul Tablan, inspector şef IJP Neamţ.
“Există două aspect legate de acest eveniment extrem de grav. Unul ţine de aspectul vital, pentru comercianţi şi cumpărători şi anume reorganizarea activităţii şi stabilirea, din punct de vedere al circulaţiei un traseu pentru comercianţii care vor rămâne să vândă în zonă. Trebuie stabilit de asemenea un perimetru pentru cei care vând legume şi fructe. Luni dimineaţă se va amenaja parterul de la Forum Mall pentru vânzătorii a căror activitate necesită folosirea de frigidere. Cât priveşte mărfurile comerciale, sperăm ca undeva în jurul datei de 15 august să fie gata bazarul nou, iar aceştia se vor putea muta acolo. În principiu cetăţenii trebuie să ştie că Piaţa Centrală funcţionează. Se aşteaptă un raport de specialitate şi o expertiză tehnică, a fost deja contactată firma asiguratoare. Mare parte dintre comercianţi nu aveau asigurări pentru marfă. Nu se ştie încă cuantumul pierderilor. Sperăm însă să putem să recuperăm o mare parte din construcţie. Imediat ce vor fi terminate cercetările vor începe lucrările de remediere şi se va curăţa zona. Poate să fie neglijenţă, accident, orice altceva, refuz să cred că a fost o mână criminală. Cauzele exacte se vor afla după expertiza tehnică, iar declaraţiile paznicului despre ceea ce s-a întâmplat sunt întărite şi de martori. Piaţa avea asigurare, în valoare de 10,6 milioane de lei, iar asigurarea acoperă investiţia. Asiguratorul este Astra şi acum aşteptăm să se întocmească documente, există nişte proceduri.Dacă experţii permit, se va face o readaptare a halei. În acest an urmează ca zona să fie curăţată. Cât priveşte asigurările comercianţilor, Primăria nu şi le poate asuma. Poate dacă vor fi cazuri speciale…, dar Primăria nu-şi poate asuma obligaţia de a acorda despăgubiri 100% comercianţilor”, a declarat Aurelia Simionică viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.
“Hala este asigurată la Astra Asigurări, pe o suprafaţă de 3.947 metri pătraţi, pentru o valoare de 10,66 milioane de lei, plata poliţei de asigurare era la zi, următorul termen scadent de plată fiind data de 26.07.2014. CMI Urban mai deţine de asemenea o poliţă de răspundere civilă de 100.000 de ron, aceasta poate fi folosită în situaţia despăgubirilor celor care nu şi-au făcut asigurare. Paza acestui obiectiv a fost făcută de angajaţi ai CMI Urban, iar cei care nu şi-au îndeplinit atribuţiunile de serviciu vor răspunde. Aş vrea să-i asigur pe toţi cei care au avut contracte, că împreună cu Primăria vom face tot ceea ce este posibil să diminuăm din pierderile mari. Se vor oferi spaţii pentru toate tipurile de produse, iar pe locuitorii municipiului Piatra Neamţ vreau să-I asigur că se va reface tot ceea ce înseamnă Piaţa Centrală din Piatra Neamţ. Valoarea contractelor va rămâne aceeaşi, indiferent de spaţiu”, a declarat oan Fiterău, director CMI Urban Piatra Neamţ.
(I. Ştefănescu)
Afaceri de familie distruse de flăcări
* „Marfă luată pe datorie…”
Începând de ieri, Piaţa Centrală are, ca noţiune, altă conotaţie după incendiul care a distrus-o. Oamenii adunaţi de la primele ore ale zilei să vadă cu ochii lor efectele dezastrului vorbeau cu amărăciune în glas despre distrugerea micului lor univers. „Acuma de unde o să ne mai aprovizionăm?! Era ieftin aici, găseai de toate….”, vorbeau două femei în vârstă, uitându-se de după grilajele instituite de forţele de ordine pentru a proteja perimetrul, la zidurile pieţii.
Pietrenii care aveau afacerile de familie în piaţă spuneau că nimic nu mai poate fi recuperat. „Aveam standurile cu lumânări, vă daţi seama că nu mai este nimic, marfă luată pe datorie, marfă care trebuia achitată…..nu mai avem nimic….tot….este distrus. Nici nu ne lasă să intrăm să vedem ce este acolo… A căzut o bucată din acoperiş mai înainte, noi ştim că este riscant să intrăm acolo…. dar…. am vrea totuşi…. Of, Doamne! Toată munca noastră de o viaţă…. nu aveam nici o asigurare nimic, cine ne asigură nouă mărfurile?!”, spunea femeia cu lacrimi în ochi.
*Comercianţii vorbeau îngrijoraţi despre credite, despre case puse gaj la bănci şi despre facturile care se apropie de scadenţă
La câţiva metri mai încolo, o altă patroană, o femeie care avea standuri cu prosoape la etaj, priveşte, sobră, fără nici un fel de rictus pe faţă, spre locul unde venea în fiecare zi de la ora 7, în ultimii ani, iar acum, peste noapte, totul s-a transorfamt în scrum. „Nu se mai poate salva nimic…..atâţia ani de muncă, atâta zbucium, atâţia bani….totu-i scrum! Nici nu mă pot gândi ce fac de mâine încolo….încotro o apuc….nici nu pot gândi…”, repeta femeia într-una.
Alţi patroni stăteau rezemaţi de zidurile de lângă mica piaţă a moldovenilor şi vorbeau îngrijoraţi despre credite, despre case puse gaj la bănci şi despre facturile care se apropie de scadenţă, iar sursa lor de venit, în cazul unora unica sursă, s-a făcut scrum.
Un loc de desfacere a mărfii cu care micii producători au venit ieri dimineaţă la piaţă a fost organizat în stânga pieţii, pe aleea spre Forum Center Mall şi în dreapta, spre piaţă, în locul unde obişnuiau să stea vânzătorii de pepeni. Este singura zonă rămasă funcţională în zona pieţii. Mai este disponibil, dar mult mai restrâns, spaţiul de lângă podul peste Cuiejdi, vizavi de societatea Ema, şi trotuarul spre piaţă, care ieri era arhiplin. „Acuma, poate or să-ncapă şi ţăranii, că de speculanţi nu mai are nimeni loc! Dar până vor reface clădirea, de unde mai cumpără oamenii ieftin, cum erau aici toate cele?!”, comenta un bătrân care încerca să atragă cumpărătorii cu câteva flori şi câteva verdeţuri. „Ei, da’ ce tare bubuia azi-noapte aici şi ce tare ardea, ajunsese fumul până la blocuri, aicea, peste drum şi pompierii cu furtunurile nu făceau faţă”, explica un alt bărbat care dădea impresia că fusese martor la dezastru. Pietrenii sunt la rândul lor afectaţi de distrugerea micului lor univers, pentru că la Piaţa Mare se întâlneau şi pe lângă cumpături făceau schimb de informaţii şi erau cu veştile la zi.
*Strada Baltagului rămâne închisă traficului auto
Perimetrul pieţii unde hala arsă prezenta pericol de prăbuşire a fost asigurată de dimineaţă, imediat ce pompierii au lichidat focul, după mai bine de cinci ore de luptă cu flăcările. Nici un magazin din jurul pieţii nu a fost deschis şi urmează să se stabilească un program pentru toate unităţile din preajma pieţii, care nu au fost afectate nici de foc şi nici de fum. „Se va face un program pentru ca de astăzi să se poată relua aprovizionarea şi funcţionarea. Strada Baltagului rămâne închisă traficului auto, deocamdată nu s-a stabilit exact perioada, iar traficul pietonal este restricţionat parţial în perimetrul pieţii. Au fost montate grilaje şi urmează să fie montate panouri de avertizare pentru pericolul de prăbuşire, astfel ca reluarea activităţii în zona adiacentă să se realizeze în condiţii de siguranţă”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărăea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. Deocamdată, autorităţile nu pot estima pe ce perioadă sunt valabile aceste măsuri de siguranţă, perimetrul fiind supravegheat de echipe de poliţişti şi jandarmi.
Concomitent se face tot ce se poate pentru reluarea activităţii celorlalţi agenţi economici din zonă, destul de numeroşi, care asigurau fluxul comercial constant.
Cristina IORDACHE