* S-a mai autorizat un grup nemţean de producători
* În total, funcţionabile sunt 4 astfel de forme asociative
După ce au fărâmiţat pământul în mii şi mii de bucăţele, proprietarilor de teren le-au trebuit mulţi ani ca să „adune” din nou loturile. Dar numai după ce s-au convins că producţiile agricole ridicate sunt posibile doar pe sole mari. Adunat în suprafețe mai întinse, pământul poate fi lucrat mecanizat, se aplică și tehnologia adecvată, condiţii esenţiale în obţinerea de producţii agricole mari. Pentru a realiza şi profit, contează foarte mult şi prețul la care se vând recoltele. Asta presupune o piața agricolă bine organizată, nu una haotică cum, din păcate, încă se mai practică. Organizare pe care o pot face tot cei care obțin produsele agricole, pentru că ei cunosc cu adevărat preţul muncii, cel care trebuie să dea valoarea de piaţă a recoltelor. Din start, trebuie să se știe clar ce produse vrea piața și în ce cantități. Pământul să fie cultivat doar în raport cu cererea pieții. Având puse la punct aceste elemente, se pot negocia și prețurile. Aici musai trebuie să intervină grupurile de producători, ele să fie cele care să dicteze prețul pe piața agricolă.
Chiar dacă la început fost greu, cu multe obstacole şi sincope întâmpinate pe parcurs, la ora actuală, în judeţul nostru deja avem constituite, recunoscute şi autorizate mai multe grupuri de producători agricoli.
Primul grup de producători care a luat fiinţă a fost „ACSZ Group” Roman, format în jurul SC Marsat Roman, condus de Vasile Balcan, directorul acestei unităţi, grupul fiind profilat pe producerea şi comercializarea cerealelor. Cu acelaşi obiect de activitate, Marius Pleşca a înfiinţat un alt grup de producători, Cooperativa „Petrodava”, în comuna Horia. Foarte interesant e că avem grup de producători înfiinţat şi în sectorul zootehnic: TAZ GRUP Neamţ, profilat pe produse avicole , fiind condus de Dan Grădinaru. Dumnealui deja a beneficiat de avantajul de a face parte dintr-un grup de producători. Aşa a obţinut, din start, 10 puncte „bonus” la proiecte cu finanţare europeană, cu implementare în ferma avicolă de la Izvoare, comuna Dumbrava Roşie.
Anul trecut, Vasile Balcan a pus bazele unui alt grup de producători, „Agrotec-Ulei Group” Roman, care să se ocupe de producerea şi comercializarea produselor oleaginoase. Grup ce era în aşteptarea verdictului pe care trebuia să-l dea Ministerul Agriculturii. Un verdict favorabil, sosit recent la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Practic, a fost recunoscut şi autorizat de minister şi cel de al patrulea grup de producători din judeţul Neamţ.
Din partea Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, directorul Valentin Chiperi s-a ocupat multă vreme de înfiinţarea grupurilor de producători, motiv pentru care i-am solicitat câteva detalii: „De la Ministerul Agriculturii au venit documentele prin care ni s-a comunicat că a fost recunoscut şi autorizat încă un grup de producători din judeţul Neamţ. Este cel constituit de domnul Vasile Balcan, directorul SC MARSAT Roman. Acum, dumnealui coordonează activitatea din două grupuri de producători agricoli. Este vorba de „ACSZ Group” Roman, acesta fiind primul grup de producători din judeţ autorizat şi recunoscut, acum îl are şi pe ultimul „validat”, în speţă „Agrotec-Ulei Group” Roman. Consider că este o treabă foarte bună. Sub mai multe aspecte, toate în folosul efectiv al agricultorilor. În plus, se mai diminuează şi evaziunea fiscală din domeniul produselor agricole. Asta pentru că grupurile de producători sunt obligate ca 75 la sută din produsele agricole să le vândă pe bază de factură. Ca nu aibă probleme, grupurile de producători agricoli nemţeni vând toată marfa pe factură.
Sunt foarte mulţi amatori, m-au căutat pentru a cere informaţii suplimentare privind înfiinţarea grupurilor de producători agricoli. Au tot sunat, au zis că vin la Direcţie, dar n-au mai ajuns. Noi vrem să-i ajutăm, îi îndrumăm şi la Ministerul Agriculturii, îi punem în legătură cu cine se ocupă de această activitate. Cu toţii trebuie să ştie că grupul de producători agricoli se poate înfiinţa numai după ce s-a format ca societate comercială, care dovedeşte cu acte că a vândut produse agricole de 10.000 euro. Abia după asta se poate trimite dosarul la Ministerul Agriculturii, pentru recunoaşterea şi autorizarea respectivului grup de producători agricoli. În primul an, grupul de producători primeşte 5 la sută din valoarea produselor agricole vândute. Ţin să precizez că grupurile de producători beneficiază şi de mai multe facilităţi în accesarea fondurilor europene şi guvernamentale.”
De mai multă vreme, în zona Târgu Neamţ, se încearcă înfiinţarea unui grup de producători profilat pe creşterea vacilor pentru lapte. Se tot interesează în stînga şi-n dreapta, dar lucrurile tot trenează, nu s-a întreprins ceva concret. Cel puţin, deocamdată. Iniţiativa şi toate celelalte demersuri trebuie să aparţină producătorilor agricoli din zona respectivă. Ei sunt cei care trebuie să iniţieze şi ducă treaba până la capăt, adică până la recunoaşterea şi autorizarea grupului de producători, de către Ministerul Agriculturii.