Petiție inițiată de președintele Consiliului Județean al Elevilor Neamț

05/06/2018

“Elevii nemțeni vor decontarea navetei pe bune!”
Petru Apostoaia, președintele Consiliului Județean al Elevilor Neamț și vicepreședinte al forului național semnalează, printr-o petiție online, problema majoră pe care o întâmpină navetiștii la susținerea financiară a transportului, lună de lună. Elevii sunt nevoiți să achite o bună parte din prețul abonamentului pentru că sumele decontate de stat nu concordă cu tarifele practicate de transportatorii locali.
Petiția- care ieri, în ziua postării, până la amiază strânsese deja 800 de voturi- este motivată astfel: “În Legea Educației Naționale nr. 1/2011 este stipulat faptul că elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Totodată, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2016 a introdus un tarif maxim per kilometru aferent abonamentului lunar pentru elevi, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Astfel, operatorii de transport sunt obligați să respecte un plafon atunci când stabilesc prețul unui abonament lunar pentru elevi. Totuși, o mulțime de elevi sunt obligați să aducă bani de acasă pentru a plăti diferența dintre costul abonamentului lunar și suma decontată de unitatea de învățământ, deși ar trebui ca suma să fie acoperită integral”.
Având în vedere cele expuse, inițiatorul petiției solicită ca în contractele încheiate între Consiliul Județean Neamț și operatorii de transport să fie prevăzut un tarif maximal al abonamentelor lunare pentru elevi, iar operatorii de transport ce practică tarife ale abonamentelor lunare pentru elevi mai mari decât cele prevăzute în hotărârea Guvernului să fie sancționați, conform Legii nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local, cu modificările și completările ulterioare.
Unii dintre semnatarii petiției au și postat motivarea gestului: “Am semnat aceast petiție pentru un bine. Există familii care au 2-3 copii ce fac naveta și, având în vedere venitul pe care îl asigură statul român…”, Cerasela P. “Banii pe care îi primim ca și decont pentru transportul spre/dinspre şcoală nu acoperă nici măcar 40% din cheltuielile reale, ceea ce mi se pare anormal” Lavinia F.
Geanina NICORESCU

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. Mihai 06/06/2018 la 22:07 - Reply

    Ca sa fie decontata naveta pe bune,aceasta ar trebui conditionata tot pe bune de numarul de absente nemotivate,pt ca la tot ceea ce depaseste 7 absente nemotivcate intro luna,eu nu le-as mai da un leu,,,

Lasa un comentariu