Petarde confiscate

petardeLuni, echipaje ale Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliţiei Neamţ a derulat controale în urma cărora s-au depistat şi confiscat peste 600 de obiecte pirotehnice şi s-au constatat trei infracţiuni la regimul materiilor explozive. Acţiunea din cadrul campaniei „FOC DE ARTIFICII” ce vizează verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice continuă până la sfârşitul anului.

Luni, polițiștii care acţionau în zona Pieţei Centrale din Piatra Neamţ au depistat o femeie de 34 de ani, din localitate, în timp ce deținea asupra sa fără drept 165 de articole pirotehnice. „Acestea au fost confiscate de către polițiști, iar femeia este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept , conform Legii nr. 126/1995”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al IPJ Neamţ. Tot luni, în jurul orei 11, polițiștii au depistat pe DJ 156, în dreptul bazarului din orașul Roznov, un tânăr de 22 de ani, din Boghicea, care avea asupra sa fără drept 240 de petarde. Iar, o oră mai târziu, un alt bărbat de 55 de ani, din Negrești, a fost identificat de către polițiști în timp ce deținea fără drept  în incinta unei societăți comerciale 200 de articole pirotehnice. În ambele cazuri obiectele pirotehnice au fost confiscate, iar persoanele sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

 

*Ce se comercializează

Acţiunea ,,FOC DE ARTIFICII” urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă. Se efectuează controale la firmele autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice dar şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

În această perioadă poliţia recomandă părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

Cristina Iordache