Peste 6.000 de vizitatori la expoziția „Aurul și argintul antic al României“

 

Peste 6.000 de vizitatori au putut admira, în intervalul 21 septembrie – 30 octombrie, la Muzeul de Artă  Piatra Neamț, expoziția „Aurul și argintul antic al României“. Au fost expuse peste 1.000 de piese arheologie din metale prețioase, descoperite pe teritoriul României, acoperind o perioadă cuprinsă între Eneolitic și Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a. Chr. până în secolul al VII-lea p. Chr.

Publicul a onorat cum se cuvine această expoziție-eveniment nu doar prin prezența în număr mare în sălile muzeului, ci și prin participarea la manifestările conexe organizate cu acest prilej.

De un real succes s-au bucurat și cele două proiecte desfășurate pe perioada expoziției. „Este vorba, în primul rând, de proiectul educațional «Când tezaurele vorbesc…», rezultat al unei colaborări deosebite pe care instituția noastră o are cu o serie de unități școlare din Piatra Neamț, și anume Școala Gimnazială «Elena Cuza» și Școala Gimnazială «Nicu Albu». Acestui demers i s-au alăturat și elevi ai Liceului de Arte «Victor Brauner». Atelierele de creație desfășurate în mansarda Muzeului de Artă au permis elevilor implicați să își valorifice resursele creative folosind oportunitățile oferite de expoziția «Aurul și argintul antic al României». Rezultatele muncii lor vor fi expuse în cadrul unei expoziții organizate la Muzeul de Istorie și Arheologie, cel mai probabil, cu ocazia Zilei Naționale a României. A doua manifestare organizată în cadrul expoziției «Aurul și argintul» a fost una muzicală, și a constat în recitalul baroc din data de 20 octombrie. Evenimentul, apreciat de publicul prezent, a fost organizat de către Academia de Muzică «Gheorghe Dima» Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare» Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț“, ne-a declarat muzeograful Lucian Uță, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal Județean Neamț.

O parte importantă din artefactele prezentate în cadrul expoziției „Aurul și argintul antic al României“ provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, în special din cel al expoziției „Tezaur Istoric“, peste 800 de obiecte fiind selectate din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie și de istorie din țară, parteneri generoși în acest proiect. Vernisată mai întâi la București, pe 19 decembrie 2013, expoziția a fost itinerată de-a lungul anilor 2014-2016 prin mai multe muzee din România.

Irina NASTASIU