Peste 16000 de nemţeni suferă de handicap

Mai bine de 16 mii de nemţeni, care suferă de diferite tipuri de handicap, se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ. Din cele 16.141 de persoane înregistrate, 1819 sunt copii şi 14.322 sunt adulţi. Persoanele cu handicap fizic sunt în număr de 3356, cele cu handicap somatic în număr de 2219, 504 persoane suferă de handicap auditiv, 3279 – de handicap vizual, 3586 – de handicap mental, iar 867 – de handicap fizic. Alte 2045 de persoane suferă de handicap asociat, 203 persoane au handicap de tip HIV/SIDA, 80 de persoane suferă de boli rare, în timp ce 2 persoane sunt înregistrate cu surdocecitate.

„După primirea certificatului de încadrare în grad de handicap – document care atestă calitatea de persoană cu handicap – solicitantul trebuie să depună o cerere însoţită de documentul de identitate, certificatul de handicap şi o declaraţie referitoare la veniturile pe care le realizează la momentul respectiv. De asemenea, pentru a primi celelalte drepturi, precum rovinietă gratuită sau gratuitatea transportului urban şi interurban, trebuie depusă o cerere, însoţită de documentaţia necesară. Informaţii se pot obţine la de departamentul de Relaţii cu Publicul, de pe site-ul instituţiei noastre sau la numerele de telefon ale instituţiei”, precizează Mariana Mancaş, şefa Serviciului de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Neamţ.

Între drepturile şi prestaţiile pe care persoanele cu handicap le primesc din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, se numără: indemnizaţie lunară, buget complementar, asistent personal sau indemnizaţie pentru însoţitor în cazul persoanelor cu handicap grav care au stabilit prin certificat acest drept, alocaţie lunară de hrană pentru copiii cu handicap HIV/SIDA, gratuitate pentru transportul urban şi interurban, rovinietă gratuită şi credit pentru dobândă subvenţionată.

Irina NASTASIU