Peste 10.000 de copii din Neamț nu au fost vaccinați la timp împotriva rujeolei

20/02/2017

*La nivel național este declarată epidemie de rujeolă

Medicii de familie din Neamț au declanșat o campanie de vaccinare împotriva rujeolei pentru imunizarea copilașilor catagrafiați cu vârsta de până la 12 luni, precum și a restanțierilor, care sunt în număr îngrijorător de mare, potrivit medicului. Mirela Grădinaru, din cadrul DSP Neamț.

În acest moment trebuie imunizați cu ROR (vaccine împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) 4.028 de bebeluși sub un an, 2.063 de restanțieri cu vârste cuprinse între 5 și 6 ani și 7.177 de copii cu vârste cuprinse între 7-9 ani. În județul Neamț au fost deja confirmate cinci cazuri de rujeolă, în timp ce la nivel național numărul total de cazuri confirmate până la data de 17 februarie 2017 este de 3071. Au fost înregistrate 16 decese, astfel: 5 în județul Arad, 4 în Timiș, 3 în Dolj, 3 în Caraș Severin și unul în București. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 36 de județe. Ca măsură de limitare a extinderii rujeolei a fost organizată și se desfășoară la nivel național o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă și ani de zile s-a luptat cu ea folosindu-se vaccinul. Isteria care a cuprins România în problema nevaccinării copiilor a făcut ca sute de cazuri de copii din țară să se confrunte cu această boală grea, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

Direcția de Sănătate Publică Neamț face apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor și cheamă la imunizare inclusiv pe cei care au avut rujeolă, pentru că doza ROR protejează și împotriva altor două boli grave, respectiv oreionul și rubeola.

Geanina NICORESCU