Personalitățile lunii februarie 183 de ani de la nașterea lui V.A. Urechia, un mare luptător pentru unitatea națională

Istoricul, scriitorul și politicianul Vasile Alexandrescu Urechia s-a născut la Piatra Neamț, la 15/27 februarie 1834. A fost fiul clucerului Alexandru Popovici, membru a clasei boierești și judecător la tribunalul din Piatra Neamț, și al Eufrosinei Manoliu. După moartea tatălui său și recăsătorirea mamei, învață în casele unor rude bogate, studiind limba franceză cu D. Xenopol, tatăl istoricului A.D. Xenopol. Ulterior, urmează cursurile la școala preparandală de la Trei Ierarhi, iar în anul 1844 este înmatriculat la Academia Mihăileană. A fost martorul revoluției de la 1848, în Iași, iar apoi a studiat în Franța, unde-și va lua bacalaureatul în luna august 1856. A fost membru fondator al Academiei Române și profesor la Universitățile din Iași și București.

V.A. Urechia a acordat o importanță deosebită dezvoltării instituțiilor României moderne, contribuind la pregătirea spirituală a Marii Unirii. Astfel, la 17 decembrie 1890 se înființează, la București, una dintre cele mai însemnate asociații naționale românești. Este vorba despre „Liga pentru unitatea culturală a românilor“, cunoscută și sub numele de „Liga culturală“, din conducerea căreia va face parte, între anii 1893-1897, și profesorul Universităților de la Iași și București, V.A. Urechia. Între acțiunile Ligii culturale se numără solidarizarea memorandiștilor și condamnarea politicii reacționare a guvernelor austro-ungare.

Rolul său de înfocat luptător pentru libertatea și unitatea națională a românilor rezultă și din documentele aflate în arhivele nemțene (fondul „Documente și scrisori răzlețe“), dar și din memorialistica vremii:

„Urechia, alături de A. Papiu-Ilarian și Dimitrie Sturza, în dezbaterile din cadrul Senatului, din decembrie 1893, a susținut cauza românilor din Transilvania, arătând «dreptatea fraților noștri de peste munți pentru libertate și unitate națională». Pe adresa președintelui ligii sunt trimise mesaje ale filialelor acesteia din întreaga țară, prin care locuitorii țării dau curs liber sentimentelor lor patriotice, de realizare a idealului națiunii române: Marea Unire. Asemenea sentimente le-au exprimat și locuitorii acestor meleaguri în mesajele secțiilor Ligii Culturale din Piatra Neamț și Roman, arătându-se că «lupta fraților din Transilvania pentru libertate și unitate națională a tuturor românilor este lupta întregului neam românesc» și «suferințele fraților subjugați sunt și ale noastre, care în cele din urmă va duce la izbânda idealului națiunii întregi»“, explică prof. Gheorghe Radu, fost director la Arhivele Naționale, Filiala Neamț, în lucrarea sa, „Pagini alese din istoria județului Neamț“.

V.A. Urechia a încetat din viață la București, pe 22 noiembrie 1901. Visul marelui luptător pentru unitate națională se va împlini la 1 Decembrie 1918, odată cu înfăptuirea Marii Uniri.

Irina NASTASIU