Personal fără cursuri de igienă și spații frigorifice improprii la un restaurant din Piatra Neamț

Neconformitățile au fost descoperite de inspectorii sanitari după ce doi clienți au ajuns la spi- tal cu toxiinfecție alimentară
Dacă mănânci la un restaurant, îți asumi consecințele. Din păcate, la asta s-a ajuns în ziua de astăzi, când profitul rapid primează în detrimentul calității. Asta au simțit pe sănătatea lor doi frați din Dochia, cu vârste de 27 și 38 de ani, care au mâncat la un restaurant din Piatra Neamț niște porții de tochitură și apoi au ajuns la spital, cu diagnosticul toxiinfecție alimentară. În acea zi, de 16 august, s-a întâmplat să fie liber de la stat la instituțiile sanitare care veghează asupra sănătății populației, așa încât probe din mâncarea servită în ziua cu pricina nu s-au mai găsit după câteva zile, la momentul con- trolului inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, deci nu poate fi incriminată mâncarea, în mod oficial. Însă unele lucruri pur și simplu nu pot fi ascunse: “Inspectorii Serviciului de con- trol în sănătate public din cadrul DSP Neamț au efectuat un control igienico-sanitar la restaurantul unde cele două persoane au servit masa și au constatat neconformități, respectiv grad de uzură ridicat al unor spații frig- orifice, finisaje deteriorate ale spațiilor, lipsa cursului de noțiuni fundamentale de igienă pentru per- sonalul angajat, pentru care s-au dat recomandări și termene de remediere o lună”, a precizat ing. chim. Anca Brândușa Movilă, director executiv în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Cei doi pacienți duși la spital cu toxiinfecție au primit îngrijri la Boli Infecțioase, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, însă unul dintre ei a părăsit uni- tatea imediat după ce s-a simțit mai bine. Celălalt se afla în șoc hipovolemic la momentul preluării de către salvare, deci toxiinfecția a fost destul de gravă.
Geanina NICORESCU