Persoanele somnolente nu vor mai avea voie la volan

permise*Modificările propuse de Ministerul Sănătății se referă la persoanele cu afecțiuni neurologice ori cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv care-și ignoră tratamentul * „De foarte multă vreme pledez pentru un control riguros la medicul de familie în cazul persoanelor care doresc permis de conducere“, a afirmat președintele Asociației Medicilor de Familie din Neamț

Pentru bolnavii care nu se gândesc nicio clipă că ar putea provoca accidente în trafic dacă s-ar afla la volan în timpul unei crize, ministrul sănătății a emis un proiect de ordin prin care le condiționează dreptul la a-și lua permis de conducere. Din cauza numeroaselor accidente provocate pe fondul accidentelor cerebrale și a infarctelor, vor fi modificate normele privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, cu referire la afecțiunile neurologice și la sindromul de apnee în somn de tip obstructiv.

„Sindromul de apnee este determinat de transmiterea defectuoasă a ordinului pornit de la creier, de a inspira și expira. Sunt predispuse persoanele cu obezitate, diabet zaharat, cele care au polipi sau alte afecțiuni ORL, hipertensivii. Apneea poate duce la accident vascular cerebral, la infarct miocardic. Dacă bolnavul se află la volan și i se întâmplă așa ceva, vă dați seama ce nenorocire se poate întâmpla. Eu de foarte multă vreme pledez pentru un control riguros la medicul de familie în cazul persoanelor care doresc să obțină permis de conducere, pentru că o persoană cu anumite afecțiuni poate claca în trafic. Este normal ca solicitantul să fie mai întâi consultat de medicul de familie și apoi de specialiști, în funcție de problemele depistate, care pot fi sau nu ținute sub control prin tratament“, a subliniat dr. Mihaela Covrig, președintele Asociației Medicilor de Familie din Neamț.

Modificările propuse

Prin noul act normativ, se modifică și se completează Ordinul ministrului sănătății nr.1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.631/08.09.2010, după cum urmează: „Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaților sau conducătorilor auto care suferă de afecțiuni neurologice grave, în afara cazului în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat. În consecință, tulburările neurologice asociate afecțiunilor sau intervențiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficiențe senzoriale sau motorii și afectează echilibrul și coordonarea trebuie să fie luate în considerare în funcție de efectele lor funcționale și riscurile evolutive. În astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluării periodice, în cazul riscului de agravare. Se introduce un nou punct în normativ: Candidații sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului. Permisele de conducere pot fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. Candidații sau conducătorii auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care nu depășesc 3 ani pentru conducătorii auto din grupa I și un an pentru conducătorii auto din grupa II, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul și menținerea unei vigilențe adecvate“.

Normativul este supus dezbaterii publice, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial dacă nu vor fi făcute obiecții.

Geanina NICORESCU