Pericol de avalanșă, traseu deviat în Masivul Ceahlău

În acest week-end, salvatorii montani din cadrul Compartimentului prevenire al Salvamont Neamț au efectuat mai multe teste pentru a determina gradul de risc în producerea de avalanșe în zonele de intersecție a văilor de pericol cu traseele turistice din Masivul Ceahlău. După analiza amănunțită a straturilor de zăpadă, nu s-a constatat un eventual pericol, datorită faptului că stratul de zăpadă este relativ recent depus și fenomenul de transformare a cristalelor de gheață din straturi de separație este în faza incipientă. „Doar analiza denumită Metoda Norvegiană a evidențiat un potențial pericol în imediata vecinătate a Cabanei Dochia, acolo unde traseul Izvorul Muntelui – Lutul Roșu – Cabana Dochia traversează Jgheabul Cabanei. Viscolul deosebit de puternic a depus în zonă plăci de zăpadă succesive de peste 100 cm, a căror stabilitate poate fi ruptă prin greutatea turiștilor, declanșând fenomenul de avalanșă“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Dintre toate tipurile de avalanșe cunoscute, cele mai periculoase sunt avalanșele cu plăci, pentru că provoacă celui surprins traumatisme severe.

Salvamont a luat decizia devierii cu 150 de metri a traseului periculos (prin Lutul Roșu), iar cei care urcă în masiv zilele acestea sunt sfătuiți să o facă, pe partea terminală, prin Jgheabul cu Hotar.

Devierea de traseu este marcată cu o bandă avertizoare, urmând ca de vineri o echipă de salvamontiști să instaleze o plasă de protecție ce va delimita zona și va restricționa accesul pe Jgheabul Cabanei.

*Bucuriile iernii continuă să atragă turiștii în Durău

Vremea excelentă din week-end a adus în Stațiunea Durău și în Masivul Ceahlău sute de turiști dornici să practice sporturi de iarnă și să se relaxeze într-o atmosferă de basm, în aer curat și la mănăstirile din zonă.

Peste 80 de turiști au urcat Masivul Ceahlău și alte câteva sute au petrecut sejurul în Stațiunea Durău. Pârtia de schi a fost principala atracție, mai ales că zăpada este excelentă și sunt condiții optime pentru practicarea sporturilor de iarnă, stratul de zăpadă ajungând la 40 de cm.

La punctele de prim ajutor ale Salvamont Neamț, prin Baza permanentă Durău și Baza de intervenție Dochia au fost înregistrate doar 7 cazuri, majoritatea traumatisme ușoare de membre inferioare care au fost rezolvate pe loc, fără ca turiștii să mai necesite transfer la unități spitalicești.

Vremea se anunță bună și pentru week-end-ul următor, cu temperaturi între -3 și -12 grade, soare și vânt ușor, posibil ninsori în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Cristina IORDACHE